Test av vedklyv

Tabellen visar en bedömning av olika vedklyvar som fått höga betyg i olika tester, vilka olika specifikationer de har, samt vilka för- och nackdelar som finns hos dem alla. Dessutom kan du här hitta förslag på var du kan köpa dessa vedklyvar.

Sammanställning över några av bästa de bästa vedklyvarna

FAXES Elhydraulisk
Vedklyv från FAXES
 • Klyvkraft 7 ton
 • Klyvlängd max 50 cm
 • Motoreffekt 3000 W
 • Vikt 105 kg
 • + Kraftfull vedklyv
  + Hög säkerhet
  - Dyr
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two ALKO KHS 3700
Vedklyv från ALKO
 • Klyvkraft 4 ton
 • Klyvlängd max 37 cm
 • Motoreffekt 1800 W
 • Vikt 35 kg
 • + Bra säkerhet & kraft
  + Stabil, enkel & lättskött
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 RYOBI RLS5A
Vedklyv från RYOBI
 • Klyvkraft 5 ton
 • Klyvlängd max 52 cm
 • Motoreffekt 1500 W
 • Vikt 48 kg
 • + Genomarbetad & stabil
  + Smidig att flytta
  + Bra styrka & kapacitet
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Faxes Elhydraulisk vedklyv

Du köper Faxes Elhydraulisk hos Granngården.se.

Faxes Elhydraulisk vedklyv

Den svensktillverkade vedklyven från Faxes är mycket kraftfull och är utformad för att uppfylla kraven även hos den mest kräsne vedklyvaren. Med sina 3000 watt och en klyvkraft på hela 7 ton klyver den utan problem ved i alla storlekar upp till och med 50 cm. Klyven är utformad med hög säkerhet och man har även haft med ett ergonomiskt tänk i utformningen, med tanke på placeringen av de två spakar som styr klyven.

Släpper du någon av spakarna går klyven direkt tillbaka till sitt ursprungsläge. Med sina inbyggda och stadiga ben så behöver du inte fundera på att köpa något stativ till denna vedklyv, utan du kan ändå jobba på en behaglig arbetshöjd. Vid ditt köp medföljer bland annat ett uppsamlingsbord där din färdigklyvda ved hamnar när den har åkt igenom kniven. Du kan också komplettera din vedklyv med en fyrklyv som gör ditt klyvande ännu mer effektivt. Denna säljs dock separat.


2. ALKO KHS 3700 vedklyv

Du köper ALKO KHS 3700 hos CDON.se.

”ALKO

Lättanvänd och smidig vedklyv. Den har ett klyvtryck på 4 ton och en klyvlängd på 370 mm. Vedklyven vägen 35 kg och har en effekt på 1800W/230 V. Passar perfekt för dig som vill kunna klyva ved till öppna spisen hemma. Har även blivit testvinnare med betyget 9,3 av 10.

En mycket snabb vedklyv är ALKO KHS 3700. Arbetar man en hel dag och har större mängder att
klyva så uppskattar man att maskinen är snabb, det spar mycket tid i långa loppet. Vad gäller säkerheten så har den dubbelkommando som fungerar felfritt. Skyddet för vänsterhanden är tillräckligt säkert. Risken att något av veden ska skjutas bakåt är mycket liten.

Kapacitet: Snabbheten i klyvens hela rörelse innebär att man klyver större mängder än konkurrenterna. Några sekunder under varje moment blir till många minuter. Styrka: Den ger ett stabilt och gott intryck. De två rören som löper längs hela maskinen höjer kvalitetsintrycket. Bra kraft,
kämpade bra mot de svåraste vedklamparna. Hantering: Vedklyven är stabil att dra efter sig och välter inte så lätt eftersom hjulen är stora och sitter brett isär. Enkla och lättskötta knappar är bra
när man arbetar länge.


3. Ryobi RLS5A vedklyv

Du köper Ryobi RLS5A eller liknande vedklyvar hos CDON.

”Ryobi

Robust vedklyv i hög kvalitet med 5 tons tryckkraft. Vedklyven gör vedhuggningen mycket enkel och effektiv. Med 5000 kg tryckkraft och maximal klyvlängd på 520 mm, kan du enkelt klyva de flesta typer av ved. Vedklyven klarar en diameter på 250 mm och klyver med en hastighet på 12,5 sek. Den har tvåhands-manövrering med automatisk återgång och överbelastningsskydd. Utrustad med med justerbart stativ för bra arbets-ställning och rejäla hjul gör vedklyven enkel att förflytta och förvara.
Effekt 1500 W. Vikt 48 kg.


Källor till testet

Vi Bilägare

Tidningen Vi Bilägare gjorde under våren 2010 ett test av 6 mindre vedklyvar i prisklassen från 1 700 till 2 700 kronor. Man jämförde dessa utifrån en mängd olika variablar och kom då fram till att Cotech 30-9285 vad den som fick bäst utlåtande. Anledningen till detta var det låga priset, samt att anhållet stannar nära kilen och därmed ger ett mycket bra resultat. Det enda som drog ner betyget något på vedklyven var det stativ som man kan köpa till maskinen, vilket ansågs vara svårmonterad och otymplig. En annan vedklyv som fick högt betyg var KHS 3700 från företaget Al-Ko. Denna maskin ansågs hålla högre kvalitet än de andra vedklyvarna i testet, men fick på grund av sitt höga pris och avsaknaden av stativ kliva åt sidan från topplaceringen.
Länk till testet

Smartson.se

Hos Smartson gjordes under hösten 2010 en sammanställning av 10 vedklyvar i flera olika storlekar inom ett prisspann från 1 500 kronor till 26 000 kronor. Här fanns alltså vedklyvar inom alla kategorier med i ett och samma test. All information i testet är grundat på tillverkarnas specifikationer och man har utifrån dessa utsett vilka fördelar som finns med varje maskin. Man har inte satt några betyg på de olika vedklyvarna, utan istället plockat fram fördelar med de olika. I detta test återfanns bland annat Faxes Elhydrauliska vedklyv som beskrev som ”Ett småländskt kap”. Även Cotech 30-9285 fick ett gott omdöme för sin säkra tvåhandsmanövrering.
Länk till testet

Tidningen Gör det själv

Tidningen Gör det själv eller gds.se testade under 2011 olika vedklyvar. De testar verktyg och material för din räkning. Vedklyven är den perfekta hjälpen om du själv vill hugga och klyva din ved. För även om arbetet kan klaras av med yxa, vedkil och muskler, så sparar du kraft på att låta maskinens tryck på flera ton pressa klyven in i veden och då dela upp den i lagom stora vedklampar.
Länk till testet


Fördelar med en vedklyv

Att jobba med en vedklyv tar betydligt mindre på kroppen än vad vanlig vedhuggning med yxa gör. Att klyva din egen ved är betydligt mer ekonomiskt än att köpa färdigklyvd ved till din eldning. Att hugga ved är ett arbete som kan ta en hel del på kroppen och som även kräver ganska mycket tid. Men med hjälp av en vedklyv så kan du klara av jobbet på ett betydligt enklare sätt som gör att du utan några problem orkar klyva all den ved som du behöver. I den här artikeln har vi sammanställt resultaten från flera oberoende tester för att utifrån det kunna tipsa dig om den bästa vedklyvaren på marknaden. När man ska köpa en vedklyv så kommer man att förvånas över hur många olika modeller och varumärken som finns på marknaden. Men det som du främst ska ha med i åtanke när du gör ditt val är vilka funktioner du är ute efter, samt vilken prisklass som du vill hålla dig inom.

Så använder du en vedklyv

Att använde en vedklyv går till så att ett anhåll klämmer trästycket som du placerar i maskinen emot en kil som spjälkar trästycket i två bitar. Det finns även vissa större vedklyvar som klyver trät i flera bitar på en och samma gång. Ibland kan man också köpa till en sådan kil till en vedklyv av mindre storlek för att göra arbetet ännu mer effektivt. När man jobbar med en vedklyv så gäller det att man har tålamod, eftersom klyven inte jobbar så speciellt fort. Dock bör man låta maskinen ta den tid som det tar, då detta även ökar säkerheten för dig som användare.

Till utseendet så kan en vedklyv se ut som en ganska osäker maskin, men sanningen att det ligger en hög säkerhet bakom maskinens utförande. För att hålla igång maskinen måste du ofta använda båda dina händer, vilket gör att risken att klämma sig eller på något annat vis bli skadad minskar. Dock måste man tänka på att vedstycken kan sprätta iväg. Därför bör man alltid vara utrustad med skyddsglasögon och handskar när man använder en vedklyv.

För att få en mer behaglig arbetsgång så kan man placera sin vedklyv på ett bord eller ett speciellt stativ. Dessa har ofta hjul vilket gör det enkelt att flytta på manskinen. Det finns även en hel del andra bra tillbehör som man kan köpa till, såsom ett uppsamlingsbord som fångar upp din nyhuggda ved när den kommer klar ur maskinen.

Vedklyvar finns i en mängd olika storlekar för att du ska hitta en som passar för just dina behov. För den som endast behöver klyva ved för sitt egna hem så räcker det ofta med en mindre modell som klarar av att klyva bitar stora nog att få plats i en vanlig brasa. En annan hjälp i trädgården är robotgräsklipparen. Speciellt för den som inte vill lägga ner tid och energi på att klippa sitt gräs. Köp då en självgående robotgräsklippare. För mer information gå in på sidan Test av robotgräsklippare. På sidan Letsbuyit.se/vedklyv hittar du mer information om vedklyvar.