Tvättmaskiner Bäst i test

Vi har här sammanställt resultat från aktuella tester och utifrån det gjort en sammanställning av de bästa tvättmaskinerna på marknaden. Vi har också vägt in tillgänglighet i webbutiker. [2017-03-28]

Sammanställning över några av de bästa tvättmaskinerna

LG FH495BDS2
LG FH495BDS2
 • Tvättkapacitet 12 kg
 • Energimärkning A+++
 • Tvättresultat A
 • Centrifugeringseffekt A
 • Ljudnivå, tvätt 55 dB
 • Årlig energiförbrukning 222 kWh/år
 • Årlig vattenförbrukning 11700 liter
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two Siemens WM14W447DN
Siemens WM14W447DN
 • Tvättkapacitet 7 kg
 • Energimärkning A+++
 • Tvättresultat A
 • Centrifugeringseffekt B
 • Ljudnivå, tvätt 49 dB
 • Årlig energiförbrukning 122 kWh/år
 • Årlig vattenförbrukning 8800 liter
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 Bauknecht WA PLATINUM 854 L
Bauknecht WA PLATINUM 854 L
 • Tvättkapacitet 8 kg
 • Energimärkning A+++
 • Tvättresultat A
 • Centrifugeringseffekt B
 • Ljudnivå, tvätt 49 dB
 • Årlig energiförbrukning 177 kWh/år
 • Årlig vattenförbrukning 9900 liter
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Bäst i test – LG FH495BDS2

Vi rekommenderar tvättmaskinen LG FH495BDS2 . Du köper LG FH495BDS2 hos WhiteAway.se.

LG FH495BDS2

Tvättmaskinen LG FH495BDS2 är en av de större modellerna på marknaden eftersom den klarar tvätta 12 kg kläder. Att ha en större tvättmaskin sparar både tid och pengar och passar perfekt för den stora familjen. LG FH495BDS2 har en bra energimärkning, A+++, vilket är den bästa på marknaden. Det går att ställa in en timer-funktion som gör det möjligt att ställa in tvätten till att tvättas färdigt tills du kommer hem. Det finns även snabbprogram som kan fräscha upp dina kläder på 30 min samt en praktisk ångfunktion som tvättar dina kläder extra rena. Ånga hjälper till att ta bort smutsen genom att tränga in i fibrerna. Denna funktion är också bra att använda vid uppfräschning av skrynkliga kläder på bara 20 min. Du ska då även slippa stryka efteråt.


2. Siemens WM14W447DN

Du köper Siemens WM14W447DN hos WhiteAway.se.

Siemens WM14W447DN

Denna tvättmaskin är en användarvänlig miljövinnare. Siemens WM14W447DN har i synnerhet erhållit beröm för sin användarvänliga utformning och design. Man kan enkelt navigera mellan de smarta programmen, som t.ex. lättstruket, ull och silke. Det går lätt att följa programmen på LED-displayen samt resttiden innan tvätten är klar. Siemens WM14W447DN har en kapaciet på 7 kg. Energiklassen är den bästa, A+++. Tvättmaskinen har möjlighet att fördröja starten upp till 24 timmar. Programmera så att det passar din vardag och så att kläderna inte behöver ligga inne i maskinen länge. På grund av den kolfria motorn har maskinen en längre livstid.


3. Bauknecht WA PLATINUM 854 L

Du köper Bauknecht WA PLATINUM 854 L hos WhiteAway.se.

Bauknecht WA PLATINUM 854 L

Bauknecht WA PLATINUM 854 L är en miljövänlig tvättmaskin som har en lång levnadstid. Energiklass A+++ som är bland de mest energieffektiva på marknaden. Tvättmaskinen har en kapacitet på 8 kg och funkar bra för mellanstora familjer som tvättar flera gånger i veckan. Med hjälp av en rad underprogram kan du programmera tvättmaskinen precis efter den typ av tvätt du har. Till exempel att ställa in för tvätt av skjortor, sängkläder eller andra kläder.


Enligt förra testet 2014-09-08

1. Bäst i test – Bosch WAW32568SN

Bosch WAW32568SNEn är en uppdaterad version av en testvinnaren i Råd & Röns senaste test. Den ersätter den utgående modellen WAS32465SN. Denna tvättmaskin är en riktigt bra och robust tvättmaskin till ett mycket bra pris. Tvättmaskinen rymmer 8 kilo tvätt vilket motsvarar mängden smutstvätt en familj på 4-5 personer i genomsnitt samlar ihop. En av maskinens fördelar är att den har relativt låg ljudnivå. När den har tvättat klart är mängden vatten som är kvar i kläderna minimal.

2. LG F14A8FDSA

LG:s tvättmaskiner har en motorlösning där motorn placeras direkt på trumman (Direct Drive). Med Direct Drive får du en hållbar tvättmaskin eftersom drivrem och kolborstar inte behövs. Dessa är de delar som oftast slits ut på en tvättmaskin. Direct Drive-motorn är testad för att hålla i minst 10 år. Tvättkapacitet för LG F14A8FDSA är 1-9 kg. Tvättmaskinen har viktavkänning i 9 steg och automatisk anpassning av vattenmängd. Djuprengörande skontrumma med 6 Motion Direct Drive. Tvättresultatet ligger i A-klass. Tvättemperaturer som finns att välja på är 95/60/40/20/Kall. Tvättmaskinen har hela 14 program som till exempel Bomull, Ekonomi, Syntet, Blandade material, Fintvätt, Handtvätt/ylle, Snabbtvätt med flera. Med hjälp av 6 MOTION DD får man rent sina kläder på ett skonsamt sätt. LG:s tvättmaskiner med 6 Motion Direct Drive-motor gör att maskinen kan utföra sex olika tvättrörelser istället för en, som i konventionella tvättmaskiner. Resultatet blir ett optimalt rent och skonsamt tvättresultat för alla typer av textilier.

3. Samsung WW80H7400EW/EN

Med Samsung WW80H7400EW tvättar du snabbt, tyst eller grönt – du väljer själv. Med den patenterade tvättekniken Eco Bubble från Samsung, som ser till att tvättmedlets bubblor tränger djupt in i tygets fibrer och gör att smutsen löses upp, får du ett perfekt resultat. Tillsammans med den effektiva tvättprocessen i den förprogrammerade inställningen Stain Away kan tvättmaskinen därför ge dig garanterat renare kläder. Samsungs frontmatade tvättmaskin har en kapacitet på 8 kg vilket effektiviserar och minimerar mängden tid och energi som spenderas i tvättstugan. Tvättmaskinen ligger på en energiklass A+++. Detta gör att den tillhör toppklassen på energieffektivitetsskalan. Energikostnader och miljöpåverkan kan på lång sikt minskas. På grund av den kolfria motorn får tvättmaskinen en förlängd hållbarhet och bättre stabilitet.


Källor till testet

Råd & Rön
Nyaste testet som Råd & Rön gjort är från 2017-02-23 och då har man testat 105 tvättmaskiner. Då är 81 frontmatade, 17 toppmatade, 6 kompakta och 1 inbyggd. Dessa tvättmaskiner ligger från 2 000 kr till över 20 000 kr. Många av de dyrare maskinerna placerar sig högt upp i tabellen men man behöver inte betala så mycket för en bra maskin. [2017-02-23]
Länk till testet.

I det tidigare testet ingick 42 fullstora, frontmatade modeller testats. Priset för dessa tvättmaskiner ligger på ungefär 3 000 kronor till nästan 18 000 kronor. Även om de dyraste maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra tvättmaskin. För 5 000 kronor kan man få en riktigt bra tvättmaskin i toppklass. [2014-09-08]
Länk till testet.


Fördelar med en tvättmaskin

Känns det jobbigt och tråkigt att behöva tvätta. Det finns knappast något mer otacksamt arbete än att tvätta. För även de dagar man tömmer tvättkorgen helt och hållet så tar det bara ett par timmar innan det ligger ny smutstvätt där i som måste tvättas. Men som tur är så sköter dagens tvättmaskiner det mesta själva. För nog har utvecklingen gått framåt. Att stå med en tvättbräda i kallt vatten och tvätta lakan var inget jobb för den late. Men i och med att utvecklingen går framåt, kommer också fler och fler modeller och finesser fram. Vad ska man då tänka på i denna djungel av tvättmaskiner? Här kommer några fakta och tips som kan vara bra att fundera på.

Att tänka på när du ska köpa en tvättmaskin

Tvättmaskinernas energiförbrukning

Även om tvättmaskinerna nu för tiden blir mer och mer energisnåla så drar de dock lite energi. En nyare modell av en tvättmaskin drar ungefär en fjärdedel så mycket energi som de äldre. Så det kan verkligen löna sig att byta tvättmaskin om man har en gammal modell och tvättar en del. Men även om man har en nyare modell kan den påverka förbrukningen till viss del. En sak man kan göra är att fylla maskinen. De flesta maskinerna tar mellan 4-6 kg tvätt, men i snitt fylls maskinerna knappt till hälften. Skulle man då tvätta fulla maskiner istället, så skulle man dels behöva tvätta mer sällan, och energiförbrukningen är ungefär densamma som när man tvättar hel eller halvfull maskin. Så energiförbrukningen ökar inte nämnvärt.

En annan viktig sak att tänka på är vilken temperatur man tvättar i. De flesta kläder är gjorda för omkring 40 grader och de tvättmedel som finns på marknaden gör sitt jobb gott och väl i denna temperatur. Tvättar man i 40 grader istället för i 60 grader så går det åt knappt hälften av mängden energi. Hur mäts då energiförbrukningen. Det har gjorts en skala för det här som är lätt att förstå även om man inte är så insatt. Skalan går från A till G där A är bäst.

Olika tvättprogram

De tvättmaskiner som finns idag klarar i stort sett av alla slags tvättar. Är det till exempel ull så väljer man ett program avsett just för det för att undvika att kläderna krymper. Det finns även speciella program för kläder som behöver handtvättas, det vill säga som man behöver vara extra varsam med. På alla de specialprogram som finns är ofta både varvtal för centrifugen och gradantalet förinställda.
Naturligtvis finns det mängder med olika program. De som är till för lättstickade kläder, kanske speciellt för vissa klädesplagg så som jeans. Möjligheterna är nästan oändliga.

Pris och kvalité

Det finns tvättmaskiner från ett par tusen kronor och upp till tio tusentals kronor. Till viss del hör det ihop med kvalitén, men det är även många andra saker som spelar in. Hur många program det finns, hur mycket tvätt som går i, vilken energiförbrukning den har. Det som kommit att spela roll för många på senare tid är även designen. Har man ett litet utrymme och tvättmaskinen står väl synlig så vill många att den ska se snygg ut med. Och har man den väl synlig så vill man säkert gärna att den inte är speciellt högljudd heller. För precis som med diskmaskiner så är det lika ljudnivå på de olika maskinerna.

Olika typer av tvättmaskiner

Oavsett om man har en liten eller stor tvättstuga så finns det modeller för de allra flesta utrymmen. Storleken på maskinen påverkar givetvis mängden tvätt som man kan lägga i. I huvudsak finns det två olika sorters tvättmaskiner när det gäller iläggning av tvätt. Dessa två är frontmatad eller toppmatad. Som namnen indikerar lägger man i en frontmatad maskin i tvätten framifrån. Detta är den vanligaste typen. I en toppmatad maskin läggs tvätten i uppifrån. Det gör att dessa maskiner lämpar sig väldigt bra för lite trängre utrymmen.

Det finns även två olika typer av maskiner beroende på om man vill ha en torkfunktion inbyggd eller inte. Antingen väljer man en vanlig tvättmaskin med olika tvättprogram eller så kan man ta en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Även om man väljer en kombinerad maskin så brukar det vara bra storlek på dessa. Men utbudet på toppmatade tvättmaskiner med torktumlare är svåra att hitta. Då får man nog fundera på en annan lösning för torkningen.

Sammanfattning

Är man ute efter en ny maskin så finns det en hel del aspekter att tänka över innan man inhandlar den. Några tips kan vara att man funderar på hur stora mängder tvätt man oftast har. För det är ingen idé att köpa en maskin som rymmer exempelvis 8 kg om man i snitt bara har cirka 3 kg. Det förlorar man bara själv på. energiförbrukningen är också en stor sak att se över. De med lite lägre förbrukning kanske kostar lite mer i inköp, men förhoppningsvis är det en maskin som man ska ha några år och då brukar det löna sig att ta den med lite lägre förbrukning. Speciellt om man tvättar ganska ofta.

Ljudnivån är något man bör se över

Varvtalen på centrifugeringen kanske tycks vara en lite onödig sak att ta ställning till. Men faktum är att ska man torka sin tvätt i tumlare efteråt så tjänar man på att ta lite högre varvtal då tvätten sedan torkar snabbare i tumlaren, och dessutom går det då åt mindre energi för den. Hänger man sin tvätt är det egentligen samma sak där, den torkar fortare om den har centrifugerats på lite högre varvtal. Har man kommit fram till dessa saker så är det egentligen bara ens egna tycke och smak som sedan får avgöra vilket märke man föredrar. Det är som vanligt högst personligt, och de flesta brukar ha en liten förkärlek för ett visst märke.