Test av högtryckstvättar

Tabellen visar några av de bästa högtryckstvättarna på marknaden. Här beskrivs olika specifikationer som skiljer dem åt såsom tryck, effekt och vattenflöde samt olika för- och nackdelar som finns hos modellen. [2014-03-24]

Sammanställning över några av de bästa högtryckstvättarna

Kärcher K5
Kärcher högtryckstvättar
 • Tryck (max) 145 bar
 • Effekt 2,1 kW
 • Vattenflöde 500 l/h
 • + Överlägsen prestanda
  + Vattenkyld motor
  + Tyst gång
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two Kärcher K3
Kärcher högtryckstvättar
 • Tryck (max) 120 bar
 • Effekt 1,6 kW
 • Vattenflöde 380 l/h
 • + Hög kvalitet
  + Slimmad & praktisk utformning
  + Mycket för pengarna
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 Kärcher K2
Kärcher högtryckstvättar
 • Tryck (max) 110 bar
 • Effekt 1,4 kW
 • Vattenflöde 360 l/h
 • + Liten och smidig
  + Billig
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Bäst i test – Kärcher K 5

Vi rekommenderar Kärcher K 5. Du köper testvinnaren hos Granngården.se.

Den högtryckstvätt som går vinnande ut vår jämförelse (och många andra tester) är Kärchers modell K 5. Med ett tryck på upp till 145 bar och ett högt vattenflöde av 500 liter per timme kan du få en mycket bra rengöring på många olika ytor.

Högtryckstvättar från Granngården.se

Den inbyggda tvättmedelsbehållaren gör att du inte behöver lägga på något medel innan du kör igång med din tvätt, utan detta sköts automatiskt under tiden. Med en slanglängd på 8 meter kan du enkelt ta dig runt hela bilen eller större delar av altanen utan att behöva flytta på själva högtryckstvätten, vilket gör ditt arbete mycket enklare.

Utöver de munstycken som medföljer finns det ett brett sortiment av tillbehör som du kan komplettera din tvätt med för att den ska kunna utföra just det jobb som du vill få gjort. I videon nedan kan du se närmare på hur Kärcher K 5 fungerar och alla de olika tillbehör som kommer mer högtryckstvätten.


2. Kärcher K 3

Du köper Kärcher K 3 till hos Granngården.se.

En annan modell från Kärcher som vi varmt kan rekommendera är K 3, som är en högtryckstvätt anpassad för att både rengöra kring ditt hus samt dina olika fordon.

Högtryckstvättar från Granngården.se

För dig som bor eller ska flytta till en villa så kan detta vara en väl gjord investering som underlättar en hel del arbete kring ditt hus.
Högtryckstvätten har emot andra modeller på marknaden en slimmad och praktisk formgivning som gör den lätt att förvara samt flytta runt på vid behov. Den har även en lägre vikt än många andra tvättar på marknaden, vilket är någonting som många föredrar att välja.

Med i ditt köp får du ett flertal olika tillbehör och rengöringsmedel som du kan ha användning för. Du får ett komplett kitt för rengöring av din bil i form av en tvättborste, ett skummunstycke och 0,5 l bilschampo. För hemmet får du med 0,5 l altanrengöringsmedel och en T-Racer T50 för rengöring av stora ytor utan stänk.


3. Kärcher K 2

Du köper Kärcher K 2 hos Byggmax.se.

För den som vill ha en högtryckstvätt, men som inte är i samma behov av det som en fullstor sådan kan erbjuda, så är Kärcher K 2 ett mycket bra val.

Högtryckstvättar från Byggmax.se

Denna mindre variant av högtryckstvätt är med sina ynka 3,5 kilo mycket lätt att ta med sig och även bära omkring på medan man jobbar. Att tvätta av utemöbler, cyklar och balkonger är inga problem för denna maskin som har ett vattenflöde på hela 360 liter per timme.

Att den även är betydligt billigare än många andra tvättar på marknaden är bara det ett stort plus i kanten. Om du till exempel vill ha en högtryckstvätt att förvara i båten eller husvagnen så är Kärcher K 2 en modell som vi varmt kan rekommendera.


Källor till testet

Råd & Rön
Tidningen Råd & Rön publicerade i februari 2012 ett test av 13 högtryckstvättar för hemmabruk på marknaden. Man provade varje maskin för att se om de klarade av färgborttagning, en vanlig biltvätt och rengöring av en asfaltsyta. Under testet så poängsattes varje högtryckstvätt inom en mängd olika delar, där man kunde få poäng från 1 till 9 för vardera del. Dessutom fick vardera maskin ett totalt poäng på en skala från 1 till 100, som inte är grundad på den tidigare poängsättningen. Här såg man istället till de viktigaste delarna och fördelade poängen procentuellt mellan de olika områdena där tvättresultat står för 55 procent, hanterbarhet 25 procent, konstruktion 10 procent, ljudnivå 5 procent, manual 2,5 procent och extrafunktioner 2,5 procent. Den högtryckstvätt som fick högst betyg med 82 poäng var Kärcher K 5 och inte långt därefter kom ett flertal andra modeller från samma märke. Det som fick dessa maskiner att sticka ut med höga poäng var bland annat de mycket goda tvättresultaten i kombination med inbyggda tvättmedelsbehållare och långa vattenslangar som båda underlättar arbetet väldigt mycket.
Länk till testet.

Expressen
I juni 2012 publicerade Expressen Bygg & Fixa ett test av 9 högtryckstvättar på marknaden. Varje högtryckstvätt har bedömts utifrån design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Alla tvättarna har prövats på både fordon och betongplattor med de munstycken som medföljde maskinen vid köpet. Utifrån resultatet i tester och de olika specifikationer för tvättarna har man betygsatt vardera högtryckstvätt på en skala från 1 till 5 getingar. Den högtryckstvätt som fick högst resultat i testet med hela 5 av 5 möjliga getingar var Kärcher K 5. Det höga betyget fick den för sin effektiva tvättning, samt de olika tillbehör som underlättar tvättningen på flera olika sätt. Panelen ansåg även att man fick mycket maskin för pengarna om man väljer Kärcher K 5 vid köp av en ny högtryckstvätt. En annan högtryckstvätt som även den fick 5 av 5 i betyg var Nilfick C som ansågs var en smidig och enkel högtryckstvätt med högt prisvärde.
Länk till testet.

ICAKuriren
I samarbete med Smartson.se gjorde tidningen ICA Kuriren ett test av 8 högtryckstvättar under våren 2012. Samtliga tvättar har provats tillsammans med de tillbehör som ingick i maskinen, för att kunna få en likgiltig bedömning av vad det är man får vid sitt köp. Under testet har man bedömt och betygsatt maskinernas tvättresultat och hanterbarhet på sen skala från 1 till 5. Dessutom har man gjort en bedömning av kvaliteten på munstycket samt slangens längd och material. Utifrån de olika sakerna som man tittade på så fick vardera högtryckstvätt ett helhetsbetyg på en skala från 1 till 5. Den högtryckstvätt som plockade hem högst betyg med hela 5 av 5 hjärtan var Stihl RE 128 Plus. Denna maskin fick full pott både på resultat och hanterbarhet, samt ett flertal andra positiva omdömen såsom flera bra tillbehör, sladdvinda, teleskophandtag och regummerade hjul.
Länk till testet.

Smartson.se
I april 2012 gjorde Smartson.se ett test av 8 olika högtryckstvättar i prisklassen från 900 kronor till 3 000 kronor. I testet prövade man samtliga maskiner för att rengöra både fordon och smutsiga betonggolv, för att se om tvätten klarade av dessa två moment. Man utvärderade tvättarna utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde, där maskinerna betygsattes på en skala mellan 1 och 5 inom vardera kriterier. Poängen lades sedan samman till en total slutpoäng, vilket man sedan utsåg vinnaren ifrån. Den högtryckstvätt som fick högst betyg i detta test var Kärcher K 5 som fick kommentaren ”Bäst i test” och totalt 24 poäng av 25 möjliga. Det som gav maskinen sitt höga betyg var den effektiva rengöringen, den höga kvalitetskänslan samt de olika tillbehör som medföljde. Den högtryckstvätt som hamnade på en andraplats var Nilfisk C med 23 poäng. Detta fick den för sitt bra tvättresultat, sina lättrullade hjul och bra förvaringsfack för samtliga tillbehör.
Länk till testet.


Fördelar med en högtryckstvätt

Att göra rent med en högtryckstvätt ger betydligt bättre resultat samt att det går snabbare än med en vanlig trädgårdsslang. Med en högtryckstvätt gör du av med halva vattenmängden jämfört med en vanlig vattenslang. När våren är på väg att komma fram så kan det vara hög tid att till exempel förbereda din uteplats för att så småningom plocka fram utemöbler och andra ting. Innan du gör detta kan det vara en idé att städa av dina stenplattor eller trädäck ordentligt och den mest effektiva rengöringen kan du få med en högtryckstvätt. En högtryckstvätt kan du dessutom använda för att rengöra din bil eller andra större saker.

Om du är intresserad av att köpa en högtryckstvätt för eget bruk så kan det först vara bra att se över vilket behov du har av maskinen. Om du till exempel har en väldigt stor uteplats så kan det vara värt investeringen, men i andra fall så kan du kanske gå ihop och köpa en högtryckstvätt med någon granne eller annan familjemedlem. Även för den som inte bor i hus kan en högtryckstvätt komma till nytta, till exempel om man vill rengöra sin båt eller husvagn.

Att välja rätt högtryckstvätt

När du har bestämt dig för att investera i en högtryckstvätt så kan det vara mycket bra att titta på de olika specifikationer som modellerna på marknaden har att erbjuda. Utifrån dessa kan du sedan ta ett beslut kring vilken av alla tvättar som uppfyller dina krav och då passar för dig. Här nedanför får du tips på några av de saker som kan vara värda att tänka på.

Ju längre sladd och slang det är på din högtryckstvätt, desto större yta kan du tvätta utan att behöva sluta för att flytta på tvätten. Ofta väger dessa tvättar en del och det kan på vissa underlag kava svårt att dra fram den på sina små hjul. Att köpa en högtryckstvätt med en lång sladd kan därför vara väl värt pengarna, då du snabbare kan få jobbet gjort.

Ofta får du en del olika tillbehör till din högtryckstvätt, såsom olika munstycken eller liknande. Att man kan förvara dessa på ett smidigt sätt i själva tvätten är någonting som för många är viktigt, så att man lätt har alla redskap på ett och samma ställe. Andra saker som kan vara bra att kunna förvara är sladden och slangen på tvätten. Vissa modeller har speciella utrymmen och krokar för dessa, så att du snyggt och enkelt kan förvara din högtryckstvätt utan något trassel.

När man ska rengöra sin bil eller altangolv så vill man ofta använda sig av ett rengöringsmedel av något slag. Vissa högtryckstvättar på marknaden har idag inbyggda behållare för dessa medel, vilket gör att rengöringsmedlet kommer ut på ytan tillsammans med vattnet och ger en snabb och effektiv rengöring. Du behöver då inte förbehandla ytan med något medel, utan kan köra på med tvätten tills ytan är så ren som du vill ha den.