Test av fotoböcker

Tabellen visar vad för betyg de olika fotoböckerna har fått, samt hur du går till väga för att beställa dessa. Du får också information kring hur många sidor du har möjligheten att använda i dina fotoböcker, samt vilket pris du får betala för den.

Sammanställning över några av de bästa fotoböckerna

[ws_table id=”6″]

1. Bäst i test – Önskefoto

Vi rekommenderar fotoboken från Önskefoto. Du köper testvinnaren´s fotobok hos Önskefoto.

Hos Önskefoto kan du skapa det mesta med dina egentagna fotografier. Utöver att göra en vanlig framkallning kan du få dina bilder tryckta på canvastavlor, mobilskal, kalendrar och självklart även fotoböcker.

Fotoböcker från Önskefoto

Böckerna finns i en mängd olika storlekar och prisklasser och trycks på papper av hög kvalitet. Omslaget kan du få i ett flertal olika varianter, såsom läder, linne eller en egen bild. Dessutom får du hem din fotobok inom ett par dagar efter att du gjort din beställning.

Om du ska göra din fotobok för att samla bilder ifrån ett speciellt tillfälle så finns det en mängd färdiga mallar som du kan ta hjälp av. Dessa finns till exempel för att göra ett album med bröllopsbilder, bilder ifrån en fest eller kanske en resa. Vill du samla bilder från ett och samma år så finns det även mallar för detta där du kan få till snygga tidslinjer och andra detaljer.

Här nedanför kan du se Önskefotos senaste reklamfilm där du kan få inspiration till hur din nya fotobok ska se ut.


2. Photobox fotobok

Du köper denna fotobok hos Photobox.

Photobox erbjuder fotoböcker till sina kunder i en mängd olika storlekar och varianter, just för att du ska hitta en lösning som passar dig. Du kan på flera sätt påverka utseendet på insidan av boken med hjälp av text, bakgrunder och annat. Här är det de små detaljerna som gör skillnad mot andra företag på marknaden.

Fotoböcker från Photobox

Utöver bilder på insidan kan du här även beställa böcker som på ett mycket stilfullt sätt låter dina bilder prägla framsidan av boken. De erbjuder också en mängd andra tilläggstjänster såsom framsidor prydda av kristaller, en speciell lay-flat bindning samt en extra skyddande förpackning. Dessutom finns det flera färdiga mallar att välja mellan om du till exempel vill skapa din egen kokbok samlad med dina favoritrecept och tillhörande bilder.

Att det ibland kan ta lång tid att skapa sin fotobok är någonting som Photobox har haft med i åtanke när de designat sitt utbud. Ett flertal av deras modeller är nämligen markerade som så kallade Instant Books, vilket innebär en funktion som hjälper dig att sätta samman boken på bara några minuter.


3. Postfoto fotobok

Du köper denna fotobok hos Postfoto.

CEWE fotobok är en tjänst som låter dig skapa din helt egna fotobok och erbjuds hos ett flertal olika företag på nätet som i övrigt jobbar med att framkalla bilder.

Fotoböcker från Postfoto

Här erbjuds du ett flertal olika storlekar och varianter av fotoböcker som du smidigt kan kombinera ihop själv, eller med hjälp av professionella designers på företaget.För att komma igång och skapa din bok måste du först ladda ner programmet för att skapa boken till din dator. En ny och annorlunda funktion som finns i dessa fotoböcker är att du faktiskt kan infoga videoklipp i din fotobok.

Detta görs genom speciella QR-koder som läggs in i boken som du enkelt kan scanna av med din mobiltelefon eller surfplatta. Du får då upp ett tillhörande videoklipp som du har laddar upp i samband med att du skapade boken.


Källor till testet

ICAKuriren
I ett av tidningen Icakurirens nummer från 2012 publicerade man ett test där man jämfört 9 olika företag som erbjuder tjänsten att skapa sin egen fotobok. Man började testet med att göra en beställning av en likvärdig fotobok från vardera företag för att kunna se hur invecklad själva skapandet av boken var. När böckerna sedan levererades lät man en fotograf bedöma bildernas kvalitet vid tryck. Samtliga böcker var beställda i A4-format med hård pärm och innehöll en mix av bilder tagna med ett flertal olika sorters kameror och motiv. Varje fotobok poängsattes sedan utifrån tryck, bildhantering, texthantering och autofyllning på en skala från 1 till 5, vilka sedan lades samman till ett genomsnittligt totalbetyg. Den fotobok som med fyra hjärtan i totalbetyg vann testet var Önskefoto. Motiveringen var att programmet var mycket enkelt att använda sig av, då man bland annat lätt kunde vända på bilder och text för att anpassa bokens utseende efter eget tycke. Två andra fotoböcker som även de fick fyra poäng i betyg var Photobox och Smartphoto.
Länk till testet.

Testfakta
Under hösten 2012 gjorde Testfakta.se ett test av 5 olika tjänster som erbjuder fotoböcker. Man beställde här en bock i A5-format från vardera företag och fyllde dessa med bilder av olika kvalitet. Man jämförde användarvänlighet, funktioner och gränssnitt vid beställningen, samt att man lät en erfaren fotograf bedöma kvaliteten på papper, tryck och bilder. Varje bok betygsattes sedan på en skala från 1 till 5 där användarvänligheten och funktionerna stod för 30% av betyget och resterande var för kvaliteten på bilderna och boken i sig. Den fotobok som i detta test fick högst betyg var Photohome som fick en slutpoäng på 4,0. Motiveringen till detta var att tjänsten var enkel att använda, samt att den gav väldigt många möjligheter till att själv ändra layout på sidan i form av färger, mönster och ramar. Bilderna var även de av mycket bra kvalitet och gav en bra återgivning av originalet. Strax efter Photohome kom Apple med sin egna fotobokstjänst som gav böcker i en mycket lyxig kvalitet.
Länk till testet.

SVT.se
Sveriges Televisions program Plus publicerade under november 2013 ett test av fem fotosajter på nätet som bland annat erbjuder fotoböcker i sitt sortiment. Detta test genomfördes genom att man beställde hem en fotokalender från vardera företag. Under själva beställningen jämförde man redigeringsmöjligheter, layoutalternativ och övrig bildhantering i tjänsten. Sedan jämförde man även den verkliga leveranstiden emot vad företaget i sig lovar sina kunder. Till sist lät man en fotograf och en formgivare ge sin åsikt kring kalendrarnas bildbehandling, tryck och formgivning. I detta test så blev det två företag som fick dela på vinnartiteln, då de visade upp bra kvaliteter på två olika sätt. För den som vill ha en lättanvänd tjänst så är det Vistaprint som vinner med sitt användarvänliga och lättöverskådliga system. Ska man istället se på själva slutprodukten så blev det Photobox som tog hem segern, då den ansågs ha en snygg och enkel layout med fina bildlösningar och hög kvalitet.
Länk till testet.


Fördelar med en fotobok

Du kan på ett roligt sätt skapa en bok med alla minnen ifrån en resa, fest eller liknande. Att ge bort en fotobok till någon i present är ett utmärkt exempel på en personlig gåva. Att ta kort för att minnas saker som man har varit med om är någonting som många är väldigt duktiga på att göra. Tyvärr är det inte lika många som väljer att framkalla sina bilder så som man gjorde förr innan digitalkamerornas tid. Någonting som man kan göra istället om man har digitala bilder som man vill förvara i ett album är att skapa en så kallad fotobok, där du får dina bilder färdigtryckta i ett album tillsammans med text och layout som du själv väljer.

När du ska göra en fotobok för första gången gäller det att i förväg ha bestämt dig för vilka och hur många bilder du vill ha med. Att även ha börjat fundera på hur du vill komponera ihop dessa kan också vara en fördel, då det annars kan ta väldigt lång tid att göra din fotobok. Utöver att en fotobok är ett roligt sätt att föreviga sina minnen på så är det en perfekt present att ge bort.

Att skapa en fotobok

Innan digitalkamerans tid så var man alltid tvungen att framkalla sina bilder för att ta del av dem. Idag väljer många att endast ha sina bilder digitalt, men för många så går man då miste om hela den känslan som finns i att bläddra i ett riktigt album. Ett enkelt och mycket roligt sätt att skapa album med sina digitala bilder är därför att beställa en fotobok. Idag erbjuder många av de företag som annars framkallar dina vanliga bilder tjänsten att skapa en egen fotobok. Du kan då skapa ditt personliga fotoalbum med dina favoritbilder från tiden som gått.

Fotoböcker finns idag att beställa i en mängd varianter och man kan ofta påverka bokens utseende på en mängd olika sätt, just för att få den så personifierad som möjligt. Kring dagar som man gärna vill minnas genom livet, såsom ett bröllop, dop eller studenten, så kan det vara mycket roligt att sätta ihop en bok med alla minnen från denna dag. På så sätt så kan du böra med dig alla dessa vidare i livet och även på ett enkelt sätt dela med dig av dem till andra i din närhet.

I videon nedan får du en liten rundtur för hur det går till när du ska skapa din fotobok hos vår testvinnare Önskefoto. Själva upplägget är liknande även hos andra företag.

Du köper testvinnaren´s fotobok hos Önskefoto.