Test av surfplattor

Tabellen visar en sammanfattning av de bästa surfplattorna. Du hittar även specifikationer som skärmens storlek, operativsystem, processor, minne, batteritid och vikt, samt vilka olika för- och nackdelar som modellen kan ha emot sina konkurrenter.

Sammanställning över några av de bästa surfplattorna

Apple Ipad Air
Apple Ipad Air
 • Skärm 9,7 tum
 • Operativsystem Ios 7
 • Processor Apple/ARM 1,4 GHz 64-bitars A7 processor + M7 rörelseprocessor
 • Minne 16 GB (max 128 GB)
 • Batteritid 10 h
 • Vikt 478 g
 • + Snabbaste surfplattan
  + Hög kvalitet
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen
looks_two Samsung Galaxy Note 10.1 2014
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
 • Skärm 10,1 tum
 • Operativsystem Android 4.3
 • Processor 2,3 GHz 32-bitars Qualcomm Krait 400
 • Minne 32 GB
 • Batteritid 9 h
 • Vikt 545 g
 • + Hög kvalitet
  - Lite dyr
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 Asus/Google Nexus 7
Asus/Google Nexus 7
 • Skärm 7 tum
 • Operativsystem Android 4.3
 • Processor 1,5 GHz 32-bitars Qualcomm Krait
 • Minne 32 GB
 • Batteritid 9 h
 • Vikt 299 g
 • + Lätt & smidig
  + Billig
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Bäst i test – Apple Ipad Air

Vi rekommenderar Apple Ipad Air. Du köper testvinnaren Apple Ipad Air hos CDON.se.

Apple Ipad Air

Kungen inom teknologi och där även surfplattor är enligt många Apple som just nu gör stor succé med sin senaste modell av iPad. Ipad Air är precis som företagets laptop under samma namn extra tunn med en tjocklek på endast 0,8 centimeter. Dock liknar vikten på 478 gram många andra surfplattor på nätet. Fulladdad klarar surfplattan av att vara igång i närmare 10 timmar utan sladd och är även mycket snabb tack vare den starka 64-bitars processorn.

Surfplattan finns att köpa i flera olika varianter, där det främst är minnet och då även priset som skiljer dem åt. För att spara dina bilder som du kan ta med kameran på 5 megapixel, alla miljontals applikationer som du har tillgång till via Appstore och mycket annat så kan du välja mellan 16-128 GB med utrymme. Dessutom finns det en hel del roliga och användbara tillbehör som du kan köpa till den. Ipad Air är alltså en surfplatta med en mängd möjligheter oavsett vad du ska använda din surfplatta till.

I videon nedan ser du introduktionsvideon som Apple släppte i och med lanseringen av Ipad Air.


2. Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Du köper Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition hos CDON.se..

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Om du vill ha en riktigt lyxig surfplatta så är Samsung Galaxy Note 10.1 av 2014 års modell någonting för dig. En av de saker som gör att Galaxy Note sticker ut i mängden av surfplattor på marknaden är bland annat den medföljande S Pen som ger dig en mängd fördelaktiga extrafunktioner som gör användandet av surfplattan betydligt smidigare, speciellt om du använder den i jobbsammanhang. Att Galaxy Note är en riktigt högklassig surfplatta på marknaden är också mycket tack vara den högupplösta WQXGA-skärmen som visar upp dina bilder och annan media med kristallklar skärpa.

Den 10,1 tum stora skärmen gör Galaxy Note 10.1 till en av de större surfplattorna på marknaden. Surfplattan är utrustad med Androids operativsystem, vilket gör att den för många vana mobilanvändare är lätt att hantera. Precis som övriga surfplattor med samma operativsystem tillgång till ett brett utbud av applikationer via Google Play som du enkelt kan ladda ner för att få ut mer av din surfplatta.


3. Asus/Google Nexus 7

Du köper Asus/Google Nexus 7 hos CDON.se.

Asus/Google Nexus 7

Samarbetet mellan Asus och Google har gett oss surfplattan Google Nexus 7 som ses som en av de allra bästa surfplattorna i sjutums-klassen. Då dessa mindre varianter oftast innehar ett lägre pris så är detta även ett utmärkt val om du inte ännu är helt säker på om en surfplatta är någonting för dig. Nexus 7 är utrustad med ett minne på 32 GB och har även en plats för externa minneskort, vilket är en stor fördel mot till exempel konkurrenten Ipad Mini.

Eftersom Google är med i utvecklingen så har Nexus 7 Android som operativsystem och ger då även tillgång till ett mycket stort utbud av passande applikationer. Med sin vikt på ynka 290 gram så är detta en riktig lättviktare till surfplatta, vilket kan ses som ett plus om man enkelt vill ha möjligheten att ta med sin surfplatta på resan eller i handväskan.


Källor till testet

Råd & Rön
I tidningen Råd & Rön från februari 2014 hade man gjort en stor jämförelse mellan hela 117 surfplattor av olika storlekar, prisklasser och varianter. Man har här poängsatt surfplattorna inom en mängd olika kategorier och utefter flera parametrar där varje platta som mest kunde få 100 poäng. Operativsystemet stod för 25 procent av poängen, hanterbarhet 25, display 20 procent, batteritid 15 procent, bärbarhet 10 procent och mångsidighet 5 procent. Den surfplatta som tog hem allra flest poäng i denna jämförelse var Apples Ipad Air som fick hela 83 poäng. De delar som drog upp betyget för denna var bland annat skärmen och plattans hanterbarhet. En annan platta som även den fick 83 poäng var Galaxy Note 10.1 som fick höga poäng för sin skärm och sina surffunktioner. Google Nexus 7 var även den med i testet och fick 80 poäng.
Länk till testet.

Aftonbladet
Aftonbladet Plus publicerade under november 2013 ett test av 14 av de populäraste surfplattorna på marknaden. Man gjorde där en sammanställning av plattornas olika specifikationer och ställde sedan dessa emot varandra för att se vilken platta som var mest värd att köpa. Man betygsatte sedan varje surfplatta med ett till fem plus för att ge ett sammanfattat betyg av surfplattan. I testet så blev det två surfplattor som kammade hem fem plus och bägge dessa kommer ifrån företaget Apple i form av Ipad Air och Ipad mini som har i stort sätt identiska specifikationer, bortsett ifrån storleken och priset. Det som gav dessa plattor höga betyg var främst det snabba systemet som är nästan dubbelt så mycket snabbare än konkurrenterna. Man gav även Ipad Air omdömet ”Den enda plattan som på allvar kan ersätta en bärbar dator”. Med fyra plus kom även Samsung Galaxy Note 10.1 med på listan, men hamnar som sagt en bit efter sin betydligt snabbare konkurrent. En annan surfplatta som stack ut i testet och fick hela fyra plus var Sony Xperia Tablet Z som är en riktigt vass androidplatta med sin 8,1 megapixel kamera och vattentåliga utformning.
Länk till testet.

Ljud och bild
I september 2013 publicerade nättidningen Ljud och Bild ett test av sex billiga surfplattor på marknaden som alla hade ett pris under 6 000 kronor och använder sig av Android som operativsystem. Man lät här en testperson att testa de flesta vanliga funktionerna för att få en känsla av surfplattornas för- och nackdelar. Man provade också några av de absolut vanligaste funktionerna som de flesta använder sina surfplattor till såsom enklare nätsurfning, sociala medier och spela upp videoklipp över nätet. Även ljudet och funktionen att spela upp film provades, samt att man utsatte varje surfplatta för ett stabilitetstest där man ville se hur mycket plattorna klara de av. Varje surfplatta fick sedan poäng på en skala från ett till sex i kategorierna bild, ljud, funktionalitet, användning och kvalitetsintryck, vilka sedan slogs samman till ett genomsnittligt totalbetyg. Den platta som gick vinnande ur detta test med fem av sex stjärnor var Archos 70B Titanium som fick högsta poäng när det kom till bildkvalitet. Dessutom har plattan ett betydligt lägre pris än många andra surfplattor på nätet.
Länk till testet.


Fördelar med en surfplatta

Du kan enkelt sköta både nytta och nöje varifrån du än befinner dig med en surfplatta. En surfplatta är betydligt smidigare att ta med sig på resan eller i vardagen än en bärbar dator. I och med att tekniken har fortsatt sin utveckling i en mycket snabb fart under de senaste åren så har vi blivit allt mer bekväma av oss och vill på så sätt ha tillgång till saker på ett så enkelt sätt som möjligt. Tidigare var det via den bärbara datorn som man ofta kunde göra detta, men idag väljer många att istället lägga sina pengar på att köpa en surfplatta. I den här artikeln har vi sammanställt resultaten från flera produkttester med olika surfplattor på marknaden för att hjälpa dig hitta den produkt som passar dig allra bäst.

Om du är intresserad av att köpa en surfplatta så finns det en mängd olika saker som man bör fundera över. Modellerna skiljer sig en del ifrån varandra och det gäller därför att väga saker som minne, operativsystem och pris emot varandra för att hitta den modell som passar dig allra bäst. Dessutom bör du också utgå ifrån vad du vill ha din surfplatta till och om detta i så fall kräver några speciella tillbehör eller program.

Varför ska man ha en surfplatta

Idag har surfplattan blivit en pryl som dyker upp i allt fler hem. Till en början så var väldigt många skeptiska mot denna produkt och såg den endast som en kombination av en smartphone och en dator. Men idag så har detta blivit en egen produkt i sig som på många sätt underlättar vardagen för väldigt många människor. Att leta recept till middagen går idag på bara några sekunder, precis som du kan ta med dig en mängd filmer att se under den kommande resan.

När du köper dig en surfplatta så kan den till en början kännas väldigt tom och oanvändbar. Det är här alla applikationer kommer in i bilden. Beroende på vilket operativsystem som din surfplatta använder sig av så har du tillgång till ett mycket stort utbud av olika applikationer som du kan ladda ner, antingen gratis eller mot en mindre summa. Dessa kan vara i form av allt ifrån vanliga spel till användbara kalendrar, bildredigerare och multimediaprogram. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vilka applikationer som finn att välja mellan. Är du riktigt kunnig kan du till och med utveckla en egen applikation och göra den tillgänglig för andra att ladda ner. Även inom applikationer finns det precis som inom så mycket annat trender och sedan surfplattan dök upp så har vi haft en mängd applikationer som blivit riktigt stora.
Utöver applikationer så kommer det ständigt andra tillbehör som du kan köpa till din surfplatta för att bredda möjligheterna och användningsområdet.

Vi rekommenderar Apple Ipad Air. Du köper testvinnaren Apple Ipad Air till bäst pris hos CDON.se.