Test av snöslungor

Tabellen visar en sammanställning av några av de bästa snöslungorna samt specifikationer som arbetsbredd, arbetshöjd och vikt m.m. som alla kan spela in när man ska välja snöslunga.

Sammanställning över några av de bästa snöslungorna

McCulloch PM55
Snöslunga McCulloch PM55
 • Motoreffektivitet 3,7 kW @ 3600 rpm
 • Bränsletank 3 liter
 • Arbetsbredd 61 cm
 • Arbetshöjd 59 cm
 • Kastlängd 5-10 meter
 • Slungtyp Tvåstegssnöslunga
 • Kraftkälla Bensin
 • Vikt 94 kg
 • Belysning
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two AL-KO Snow Line 700
Snöslunga AL-KO Snow Line 700
 • Motoreffektivitet 7,8 kW @ 3600 rpm
 • Bränsletank 6,5 liter
 • Arbetsbredd 70 cm
 • Arbetshöjd 54,5 cm
 • Kastlängd 1-15 meter
 • Slungtyp Tvåstegssnöslunga
 • Kraftkälla Bensin
 • Vikt 118 kg
 • Belysning
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 MTD Optima ME 66
Snöslunga MTD Optima ME 66
 • Motoreffektivitet 5,4 kW @ 3600 rpm
 • Bränsletank 4,7 liter
 • Arbetsbredd 66 cm
 • Arbetshöjd 53 cm
 • Kastlängd (Finns inte angivet)
 • Slungtyp Tvåstegssnöslunga
 • Kraftkälla Bensin
 • Vikt 100 kg
 • Belysning
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. McCulloch PM55

Vi rekommenderar McCulloch PM55. Du köper snöslungor av märket McCulloch hos Renthem365.se.

snöslungor från McCulloch

Snöslungan McCulloch PM55 är en mycket prisvärd, kraftfull och effektiv snöslunga. Den klarar olika utmaningar utan problem. Bara den kladdigaste kramsnön kan täppa till utkastet. McCulloch PM55 kommer nästintill färdigmonterad. Den har goda terrängegenskaper med kraftiga däck och en arbetsbredd på 61 cm och är lätt att använda på grund av den steglösa transmissionen. McCulloch PM55 har drivning på båda hjulen och tillsammans med de mönstrade däcken ger detta en utmärkt dragkraft.


2. AL-KO Snow Line 700

Du köper AL-KO Snow Line 700 hos Granngården.se.

Snöslungor från AL-KO

SnowLine 700 är perfekt för dig som har en större villa, lantbruk, industri, stor garageuppfart. Med en arbetsbredd på hela 70 cm är snöslungan prefekt för snöskottning av stor ytor. En stor arbetsbredd gör att du snabbare får bort snön. Som har ett grovt mönster gör att det alltid blir ett bra grepp och minskar risken för att snöslungan slirar eller fastnar i underlaget. Det finns även snökedjor som tillbehör, som kan användas vid större snömängder. Det finns sex växlar för framdrift och två växlar för bakdrift. Detta gör att du enkelt kan anpassa hastighet beroende på hur mycket snö det är. En kraftfull motor med överliggande ventiler innebär en hög verkningsgrad och en lägre bränsleförbrukning. Beroende på snöns konsistens, hård, mjuk osv. så blir slunglängden olika. Vid bra förhållanden så kan den kasta snön ca. 15 meter. Utkastet är även roterbart i 190 grader, vilket gör att du kan rikta snön dit du vill ha den. Utkastet regleras enkelt via reglage på styret. Den är utrustad med strålkastare.


3. MTD Optima ME 66

Du köper MTD Optima ME 66 hos Gardenstore.se.

Snöslungor från MTD

MTD Optima ME 66 är en 2-stegssnöslunga med alla bekvämligheter man kan önska. Bekväm elstart via 230 V uttag, fingertoppsstyrning som gör det bekvämt att manövrera snöslungan och 4-vägs joystick som reglerar utkastrotationen och utkastvinkeln. Det robusta intagshus och den kraftfull Xtreme-snöskruven klarar att mata in hårt packad snö utan problem till impellern som sedan kastar ut snön genom det justerbara utkastet.
Snöslungan är utrustad med 5 växlar framåt och två bakåt. Med hjälp av den bekväma elstarten startar snöslungan med en knapptryckning. MTD Optima ME 66 är även utrustad med belysning för din säkerhet vid arbete under mörker. Optima modellerna har kraftfulla motorer med extra stor bränsletank på hela 4,7 liter samt kopplingslås vilket gör att man kan manövrera snöslungan med en hand då både drivningen och snöskruven är inkopplad med en hand. Det gör att man kan reglera utkastriktningen medan man kör.


Källor till testet

Bäst-i-test.se
Länk till testet.

Gör det själv – gds.se
Länk till testet.


Snöslungorna sparar din rygg och tid

Har man en gång kört en snöslunga under en hel vinter förstår man hur otroligt enkelt det blir att skotta uppfarten eller gården. Man kan dessutom ägna mer tid åt annat, för det ska väl erkännas att det vanligtvis inte är kul att skotta, vare sig det rör sig om en uppfart på 3 meter eller en allé på 150 meter. Då är det tur att det finns snöslungor.

Olika typer av snöslungor

Det är dock inte allt för enkelt att bestämma sig för vilken snöslunga som man skall ha om man har bestämt sig för att köpa en. Det finns många olika sorter och alla har sina specialiteter och fördelar men framförallt delas de upp i två kategorier, nämligen enstegs- och tvåstegsslungor. Enstegsslungan klarar av mindre snö och utför insamling och slungning i ett enda steg, därav namnet. Tvåstegs slungan fungerar bra om du har större mängder snö som ska forslas bort och fungerar utmärkt på både grus och asfalt.

Bensin- eller eldriven snöfräs

Sedan finns det även två sorters drivform på snöslungor, nämligen bensin eller eldriven, och även här som i alla andra fall finns det fördelar och nackdelar med båda sorterna. Den absolut första fördelen med en eldriven snöslunga är att den har mindre miljöpåverkan om man jämför med den bensindrivna. Dock brukar eldrivna motorer generellt sett vara svagare än bensindrivna motorer. Om man ska använda slungan på grus kan det vara fördel att man har en snöslunga som har medar istället för hjul. Man slipper då problemet med att grus dras in i maskineriet och slungas iväg, vilket inte är så bra med tanke på att en sten kan slungas ganska långt och åsamka väldigt stor skada.

Priser på en snöslunga

Rent prismässigt är skillnaden ganska stor från den billigaste till den dyraste. De billigaste kan kosta runt 1500:- medans de dyraste ligger på runt 20 000:-. Allting beror dock på vad det är för kvalitet på slungan samt var du köper den, för det finns stora pengar att spara om man handlar på nätet, och där kan man även få den hemlevererad till dörren.

Tillbehör till snöslungor är viktigt att tänka på

Då det kommer till vad du ska köpa som tillbehör till din slunga är de vanligaste tillbehören halogenbelysning, självdrift och växellåda. Dessa tre är bara några av många olika tillval som man kan göra. Det är nästan bara din fantasi som sätter gränsen. Ska man välja original eller kopior? Detta är en sak som det debatteras relativt vilt om. För de flesta som kör slunga ofta är kvalitet av stor vikt och eftersom det är en uppgift som är ganska tung kommer kvalitet att räknas som hållbarhet. När det gäller hållbarhet är det så att de kända märkena är de som i regel har bäst kvalitet.

En dyrare snöslunga brukar hålla längre än de billigare

Det kan vara värt att köpa en billig maskin om man kanske har en liten plätt att skotta. Har man stor yta att skotta kan det alltid vara värt att lägga ner lite mer pengar. Köper du en billig snöslunga så kanske den håller i en säsong för att sen gå sönder. Lagningen kostar kanske hälften av maskinen kostade från början så efter ett tag kommer man upp i kostnaden av vad en dyrare skulle ha kostat. Läs gärna på om snöslungor och vilka som blivit bäst i test.