Test av robotgräsklippare

Tabellen visar kortfattad information om robotgräsklipparna, information kring olika specifikationer för gräsklipparen, samt vilka olika för- och nackdelar som finns med modellen.

Sammanställning över några av de bästa robotgräsklipparna

Robomow RS 615
Robomow RS615
 • Klipphöjd 20-80 mm
 • Skärbredd 56 cm
 • Ljudvolym ECO-läge 66 dB (A) Garanterat 74 dB (A)
 • Längd & bredd 74 x 66 cm
 • Vikt 20 kg
 • + Klipper mycket bra
  + Kraftfull men samtidigt tystgående
  + Barnlås
  + Klarar de flesta terräng & grästyper
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
Husqvarna Automower 430X
Husqvarna Automower 430X
 • Klipphöjd 20-60 mm
 • Skärbredd 24 cm
 • Ljudvolym 57 dB (A)
 • Längd & bredd 72 x 56 cm
 • Vikt 13,2 kg
 • + Klipper snyggt & effektivt
  + Tyst klippning
  + Enkel att sköta
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 Viking Imove 422P
Viking IM 422P
 • Klipphöjd 20-60 mm
 • Skärbredd 20
 • Ljudvolym 62 dB (A)
 • Längd & bredd
 • Vikt 10 kg
 • + Lätt att installera & använda
  + Klarar lutningar bra
  + Är billig
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Robomow RS615

Vi rekommenderar robotgräsklipparen Robomow RS615. Du köper Robomow RS615 hos Byggmax.se.

Robomow RS615

Robomow RS615 får genomgående höga betyg. Den laddar och klipper på bra tid. Tack vare de breda bladen som har en bredd på 56 cm klipper Robomow gräsmattan snabbt och smidigt. Du kan använda ECO-läget för att köra Robomow med minsta möjliga energiåtgång vid gräsklippning och trädgårdsunderhåll.

RS615 är mycket kraftfull men är dessutom mycket tyst och låter dig njuta av din gräsmatta och den friska luften även när den klipper. Den drar väldigt lite energi jämfört med andra robotgräsklippare. Priset på denna klippare ligger i mellanklassen. Passar den som har en gräsmatta från 0-1000 m². Robomow är det perfekta valet för den prismedvetna ägaren av stor gräsmatta och som inte är beredd att kompromissa med kvaliteten.


2. Husqvarna Automower 430X

Du köper robotgräsklipparen Husqvarna Automower 430X hos Söderströms.se.

Robotgräsklippare Husqvarna Automower

Husqvarna Automower robotgräsklippare har en låg vikt och även en mycket lång laddkabel som gör att du kan placera ut laddstationen var den passar bäst i din trädgård. Du kan enkelt ändra klipphöjden och det generösa spannet sträcker sig mellan 20-62 mm. Dessutom finns en stor nödstopp-knapp på maskinen där du lätt kan stänga av den om någonting skulle hända.

Roboten är utrustad med en sensor som gör det enklare att hitta tillbaka till sin laddningsstation, vilket gör att den snabbt och enkelt kan ta sig dit vid behov. Du kan ställa in olika veckoprogram som gör att roboten jobbar i den takt som du tycker passar bäst samt att du även kan justera startriktning och klipphastighet. Dessutom är den en av de mest tystgående maskinerna på marknaden. I videon nedan kan du se mer av denna hyllade robotgräsklippare.


3. Viking iMow MI 422P

Du köper robotgräsklipparen Viking iMow MI 422P hos Söderströms.se.

Robotgräsklippare Viking iMow MI 422P

Robotgräsklipparen Viking iMow MI 422P fungerar utmärkt för trädgårdar upp till 1000 m². Den levererar ett perfekt resultat och tar hand om gräsmattan på egen hand och gör det på en kort tid. Maximal lutning för Viking iMow är 40 % och klipptekniken är dubbelsidiga fasta knivar. Ljudnivån är relativt låg med sina 62 dB. Viking iMow MI 422 P har ett mycket starkt batteri samt klipper utan problem gräsmattor upp till 1000 m². Den har en regnsensor, justering av klipphöjd mellan 20-60 mm, stöldlarm samt en lätt vikt med sina 10 kg. Begränsningskabel som följer med vid leverans är 200 m.


Källor till testet

Råd & Rön
På hemsidan visar Råd & Rön sitt senaste test av robotgräsklippare från den 22 mars 2017.

Råd & Rön [2014-03-26]
Den 26/3-2014 gjorde Råd & Rön ett test av robotgräsklippare. Robotgräsklipparna blir allt pålitligare men priserna är fortfarande väldigt höga. I det senaste testet från Råd & Rön får dock den billigaste modellen riktiga bra betyg.
Länk till testet.

Smartson
Under försommaren 2012 gjorde Smartson ett test av 5 robotgräsklippare i prisklassen från 13 000 kronor till 21 000 kronor. Dessa testades och poängsattes utifrån kriterierna design, funktioner, kvalitet, kapacitet och prisvärde med ett möjligt maxbetyg på 25 poäng. Den robotgräsklippare som fick högst poäng i testet blev Husqvarna Automower som med 20 poäng fick kommentaren ”Bäst i test”. Anledningarna till vinsten låg mycket i att roboten är lätthanterlig och att den då är värd pengarna, trots det något höga priset. På andraplats kom Robomowl RL 2000 som med sin breda klippbredd är testets mest effektiva robotgräsklippare, tillsammans med Viking MI 555 c som på många punkter liknar Robomowl. Bägge dessa robotar fick 19 av 25 möjliga poäng.
Länk till testet.

Råd & Rön
I tidningen Råd & Rön nummer 3 från 2011 publicerades ett test av fem olika robotgräsklippare i prisklassen från 13 000 kronor till 20 000 kronor. Man gjorde då klipptest på standardgräs, långt gräs, fuktigt gräs och ängsgräs med olika hinder. Man poängsatte sedan robotarna utifrån en mängd olika parametrar som klippförmåga, ljudnivå, batteri och säkerhet. Den robot som blev vinnare av testet med 73 av 100 möjliga poäng var Husqvarna Automower som bland annat fick bäst betyg på batteri och säkerhet. Dessutom hade den nästan hälften av klipptiden för att klippa en vanlig gräsmatta jämt emot de andra robotarna i testet. Även Robomow var med i detta test och fick här en total poäng på 51 av 100 möjliga. I videon längre ner kan du se hur testet gick till.
Länk till testet.

Aftonbladet
Aftonbladet Plus publicerade under försommaren 2013 ett test utfört av testföretaget Wiseguide som testat sju robotgräsklippare i prisklassen från 8 000 kronor till 21 000 kronor. Testet gjordes på en vanlig villatomt och robotarna poängsattes på en skala från 1 till 5 utifrån design, funktioner, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Bäst i test blev även här Husqvarna Automower med motiveringen ”Bäst i test” och fyra av fem plus möjliga. Mycket låg i att den är enkel att hantera samt att den ger en hel del robotgräsklippare för pengarna. Även Robomow och Biltemas LMR 24 fick fyra av fem plus i detta test, där den sistnämnda fick kommentaren ”Bra budgetval”. Att Robomow fick den poäng som den fick låg till stor del i de olika funktioner som den erbjuder, medan Biltema fick plus för sin inbyggda sensor.
Länk till testet


Robotgräsklippare och igelkottar

När du köper en robotgräsklippare fråga då hur känslig gräsklipparen är och då välja en som stannar ”för minsta lilla” för att inte skada djur. Ta för vana att inte köra din robotgräsklippare på natten då igelkottar, paddor och andra djur ofta blir skadade eller dör. Igelkottar är fridlysta. Fridlyst innebär att man inte får döda, skada eller fånga djuren. Du som använder en robotgräsklippare har ansvar för att detta inte sker. En robotgräsklippare bör stå still under nattetid och tidiga morgnar. Läs mer här på Naturvårdsverkets hemsida om fridlysta arter.

Fördelar med en robotgräsklippare

Du behöver själv inte släpa runt gräsklipparen i din trädgård, utan den lilla robotgräsklipparen sköter jobbet åt dig. Vissa modeller av gräsklippare låter dig till och med att slippa tänka på hur ofta gräset ska klippas, då denna även sköter detta själv via olika schemainställningar. Att klippa gräset under sommaren är kanske inte som man främst vill lägga sin lediga tid på, då detta oftast tar en del tid och kraft. Dessutom måste det göras relativt ofta. Någonting som kan underlätta det hela för dig är en robotgräsklippare som sköter det hela åt dig.

Om du ska köpa dig en robotgräsklippare så finns det en mängd olika modeller att välja mellan på marknaden. Det som kan vara värt att ha med i åtanke är vilken yta du har behov av att klippa, samt om det är några andra önskemål som du värdesätter. En robotgräsklippare är oftast en ganska så kostsam investering och det är därför viktigt att du gör ett köp som du är nöjd med.

Så fungerar en robotgräsklippare

En robotgräsklippare drivs av ett batteri som den kan ladda upp på sin basstation där den också står parkerad när den inte används. För att roboten ska förstå vilket område som den ska klippa så placerar du ut en kabel längsmed gräsmattans kant för att hjälpa till att avgränsa området. Roboten känner sedan av denna kabel och kan med hjälp av den avgränsa sitt arbetsområde, samt enkelt hitta tillbaka till sin laddningsstation när den är klar eller behöver ladda sitt batteri. Man skulle kunna tro att en maskin som denna drar en mängd el, men sanningen är att förbrukningen är mycket låg.

För att få det resultat som du önskar kan du ställa in olika saker på din robotgräsklippare, såsom klipphöjden till exempel. Vissa modeller låter dig även att ställa in ett schema som gör att gräsklipparen känner av hur ofta den ska gå ut och klippa din gräsmatta, samt vilka veckodagar och tider på dygnet du tycker det är okej att den kör igång. Att maskinen ska missa någon del av gräsmattan behöver du inte oroa dig för, då den kommer att åka över hela det utmätta området under sin klippning. Dock gör den detta i ett slumpmässigt mönster och kan även ändra riktning om den stöter på ett hinder. För den som har ett stort område att klippa under sommaren så kan en robotgräsklippare vara en mycket värd investering. Letar du efter en elgräsklippare så kika in på sidan Test av elgräsklippare. Här hittar du bra information om elgräsklippare och var du kan köpa en.