Ljusterapilampa och ljusterapilampor

Här går vi igenom ljusterapilampor och vad de används till samt var du kan köpa en ljusterapilampa på nätet. Brukar du känna dig mer nedstämd på hösten och vintern än under den ljusa årstiden? I så fall är du i gott sällskap. Det är faktiskt många som lider av höst- och vinterdepressioner i olika utsträckning. En del känner kanske mest en lättare nedstämdhet medan andra drabbas av depressioner och mår riktigt dåligt. Om det enbart är bristen på ljus eller kanske att man känner sig begränsad av mörkret och tycker sig få en sämre livskvalitet under vintern, är inte fullständigt klarlagt. Många forskare anser man kan må bättre om man får ett tillskott av ljus. En ljusterapilampa skulle alltså kunna få många att må bättre även under den mörka årstiden.

Nätbutiker som säljer ljusterapilampor

Hairsale.se
Vågtång och volymtång
  • Hos Renthem365.se hittar du vågtänger & locktänger samt andra hårstylingverktyg.
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen
CDON.se
Vågtång hos CDON.se
  • Hos CDON.se hittar du vågtänger & locktänger samt andra hårstylingverktyg.
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
Nordicfeel.se
Vågtång hos Nordicfeel.se
  • Hos Nordicfeel.se hittar du vågtänger & locktänger samt andra hårstylingverktyg.
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris

Att tänka på när man köper en ljusterapilampa

Hur ska en bra ljusterapilampa fungera

För snart tio år sedan gjordes en test där personer som led av vinterdepressioner behandlades med ljusterapilampa och resultatet blev väldigt positivt. I testgruppen deltog ett femtiotal personer, och redan efter tio dagars behandling hade många halverat sin depressionsgrad och efter en månad hade nästan samtliga deltagares depressioner minskat med åtminstone 50%.  Vid en uppföljning en månad senare hade både depressionsgrad, energibrist och dagtidssömnighet minskat med minst hälften och många hade kommit ner på normala nivåer.

Även om undersökningen inte är jättestor ger det ändå en tydlig bild av att ljusterapi ger en positiv effekt på nedstämdhet och depressioner som dyker upp under den ljusfattiga hösten och vintern. Eftersom det finns ljusterapilampor att köpa kan du ordna din egen ljusterapi hemma. Du behöver inte betala dyrt för att behandlas på någon klinik. Många har heller inte tillgång till kliniker med ljusterapi och skulle alltså bli helt utan behandling om man inte kunde göra den hemma. Det finns en del landsting som har egna anläggningar för ljusterapi. Vill prova innan du skaffar din egen lampa kan du förstås höra dig för hur det ser ut i just ditt landsting.

De flesta som skaffat en ljusterapilampa är väldigt nöjda med resultatet. En ljusterapilampa ska helst användas på morgonen eller förmiddagen. Då laddar du dina batterier för hela dagen och du riskerar heller inte att få problem med att somna. Effekten av lampan är störst på morgonen, och vissa personer kan få problem med sömnen om de använder lampan på kvällen. Det är ju inte på kvällen du behöver ladda energi, så det faller sig nog ganska naturligt att göra sin ljusterapi i början av dagen. Ljusterapilampan ger inte bara energi på grund av att du sitter, eller ligger, i en ljusare miljö. Den ska också påverka din hormonbalans på ett positivt sätt, så att produktionen av hormonet melatonin minskar och mängden kortisol ökar. Om du lider av en lättare depression under vintern, eller känner dig trött och nedstämd, kan du testa med en ljusterapilampa, gärna i kombination med d-vitamin för maximal effekt. En behandling bör pågå under ungefär en timme, så det kan vara en god idé att ställa lampan vid frukostbordet, så att du kan få en ljusbehandling under tiden du äter din frukost och läser din morgontidning.

Det finns nog de som undrar om man inte kan använda vanliga lampor om man bara tänder flera. Men, en ljusterapilampa, som ju är avsedd just för att ge tillräckligt ljustillskott, har en belysning på upp till 10 000 lux vilket är en mycket hög ljusintensitet. Det kan jämföras med de 500 till 600 lux som finns i ett bra och välbelyst kontor. Lux är namnet på den enhet som man använder för att mäta ljus. Lux anger belysningsstyrkan, lumen per kvadratmeter, och den berättar hur mycket av en ljuskällas flöde som träffar en bestämd yta. När det gäller ljusterapilampor använder tillverkarna lux för att tala om hur mycket ljus du får beroende på avståndet till ljuskällan, det vill säga lampan.

För att ge dig en idé om hur mycket ljus en ljusterapilampa avger kan vi ge dig följande exempel på ljuset i olika miljöer:

·        Belysningen i ett vanligt privat hem ligger på runt 50 – 60 lux
·        På kontoret cirka 500 till 600 lux
·        En ljusterapilampa ger mellan 2000 och 10 000 lux
·        En molnig sommardag ligger ljusstyrkan på mellan 25 000 och 40 000 lux
·        Utomhus en klar och solig dag ligger ljusstyrkan på 90 000 till 100 000 lux.

Många läkare och forskare rekommenderar behandling med ljusterapilampa om man lider av lätt nedstämdhet och säsongsbetingad depression. Den kan också ge en god effekt mot vanlig depression. Riskerna med lampan är få, men man ska inte sitta alltför nära lampan eftersom det kan ge irriterade ögon. När du ska köpa en ljusterapilampa rekommenderas att välja en lampa som har så mycket dagsljus i sig som möjligt. En lampa för ljusbehandling ska åtminstone ge 2000 lux. Lampan ska användas en timme på morgonen, och den rekommenderade perioden är nån gång mellan 06.00 och 08.00. det rekommenderas inte att använda lampan på kvällen eftersom det kan störa din biologiska klocka och i värsta fall ge motsatt verkan och förvärra depressionen.

Även om det finns många forskare som rekommenderar ljusterapilampa, så är det inte en behandling som förordas av socialstyrelsen. Det beror inte på att man tror att den är farlig eller inte ger effekt. Att man inte rekommenderar denna typ av behandling beror helt enkelt på att man anser att det saknas ordentliga studier som bevisar att behandlingen fungerar. Och därför väljer man att varken rekommendera eller avråda från behandling med ljusterapilampa.
Det finns olika modeller av ljusterapilampor och de ligger i ett prisspann från cirka 1500 kronor och uppåt. Ofta väljer man kanske en starkare lampa för att kunna förkorta behandlingstiden, men det finns faktiskt inget som tyder på att det ger en bättre effekt. En stark, men liten, lampa som du måste sitta riktigt nära, kan ge irritation i ögonen, och det kan därför vara bättre att satsa på en lampa som sprider ljuset över en större yta även om den inte är så stark.