Glassmaskin

När sommaren kommer blir nog de allra flesta sugna på glass. Många väljer att gå till affären eller kiosken för att köpa en glass åt gången. Det går naturligtvis bra, men blir både dyrt och tidskrävande. Om du bor långt från affären dröjer det troligen mellan glassomgångarna. Det finns dock ett både enkelt och bra sätt att lösa det på. Genom att köpa en glassmaskin kan du göra god glass när du vill. Du kan själv testa nya recept och smaker. På så sätt kan du ta fram en favoritglass som inte finns i butik.

Fördelar med glassmaskiner

Det finns gott om fördelar med glassmaskiner. Det är med hjälp av dessa maskiner du får fram den godaste glassen. Med en maskin speciellt framtagen för att göra glass kan du få fram riktigt krämig glass. En annan fördel är att det ger dig oändliga möjligheter när det kommer till smak. I butikerna finns bara de smaker och sorter som finns. Hemma kan du däremot experimentera och testa nya recept. Det finns inget rätt eller fel gällande smaksättning. Prova dig fram tills du hittar glassen som just du gillar bäst.

En annan fördel med att ha en glassmaskin är att du alltid kan bjuda dina gäster på god efterrätt. Se till att förbereda glassen i tid, så har du en riktig delikatess att servera efter middagen. Vissa maskiner kräver att du fryser in glassen. Andra sköter nedfrysningen redan i maskinen. Detta är något du bör titta närmare på när du ska välja modell.

En klar fördel med att ha glassmaskin är att du sparar pengar. Naturligtvis kostar det pengar vid inköpstillfället. Dessa får du dock snabbt igen i och med att du inte behöver köpa din glass i butiken längre. Ge det någon månad så har du snabbt fått återbetalning.

Att tänka på vid val av maskin

Det finns stora skillnader mellan olika glassmaskiner på marknaden. Det första du kommer lägga märke till är kanske prisskillnaderna. Och visst finns det prisskillnader. Det viktiga är dock att inse att de skillnaderna beror på andra faktorer. De billigaste maskinerna saknar med största sannolikhet funktioner som de dyraste har. Det gäller med andra ord att väga prismässiga fördelar mot funktionsmässiga nackdelar. På så sätt kan du hitta en nivå som passar dig både prismässigt och funktionsmässigt.

Det kanske första du behöver fundera på är om du vill ha en maskin med kompressor eller inte. För att kunna avgöra det behöver du förstås veta vad kompressorn har för uppgift. En kompressor ansvarar för att frysa glassen direkt i maskinen. Det är förstås väldigt praktiskt. Det gör också att du snabbare kan få din glass ätbar. Om du väljer en maskin utan kompressor behöver behållaren förberedas i timmar.

Du fryser då in behållaren eller hela maskinen före användning. Det betyder att du inte har samma möjlighet att vara spontan. Blir du sugen på glass behöver du först förbereda maskinen. Det betyder att glassen inte blir klar förrän fyra-fem timmar senare. En maskin med kompressor är dyrare att köpa. För den som vill göra glass ofta och som vill kunna fatta spontana beslut är det dock en prisvärd funktion. Här behöver du helt enkelt fundera över vad som passar dig. En glassmaskin utan kompressor duger bra åt vissa. För andra är det inte alls acceptabelt.

Hur snabbt blir glassen klar?

Hastigheten är en annan sak att ta i beaktning. Vissa kraftfulla maskiner kan ha glassen klar inom 20 minuter. För andra glassmaskiner tar processen över en timme. Här kan det också vara värt att fundera. Vill du ofta ha din glass snabbt när du blir sugen? I så fall kan det vara värt att lägga en extra slant på en snabb maskin? Använder du oftast maskinen när du ska förbereda en väl planerad efterrätt? Då kanske inte hastigheten är så viktig. Då kanske det finns andra funktioner du hellre lägger pengar på.

Kapaciteten är också viktig att titta på. Här spelar din egen familjebild roll. Är det bara du som kommer att äta glassen som tillverkas i maskinen? Då går det bra att välja en glassmaskin med relativt liten kapacitet. Har du däremot en stor familj eller många vänner som vill dela glassglädjen behöver du en maskin med stor kapacitet. Här är det viktigt att nämna att det finns en maskin för alla. Det finns små maskiner med liten kapacitet och stora maskiner med stor kapacitet. Vissa glassmaskiner är framtagna för att även hålla för professionellt bruk. En sådan maskin fungerar alldeles utmärkt även hemma hos den stora familjen. Naturligtvis blir priset högre men det kan det ofta vara värt. Ett alternativ är att köpa en liten glassmaskin som är snabb. Du kan då tillverka flera satser glass på kort tid.

Kostnad för en glassmaskin

Priset på glassmaskinen är förstås av stor betydelse. Det spelar ingen roll om du ska ha en liten maskin för eget bruk eller en avancerad maskin i en butik. Du behöver veta vad kostnaden blir. Här är det viktigt att nämna att det finns glassmaskiner i alla prisklasser. Enkla maskiner går att hitta för 300-400 kronor. I prisklassen runt 600 kronor finner du flera alternativ. Kan du tänka dig att betala mellan 1000 och 2000 kronor får du många riktigt bra maskiner att välja mellan. Är du ute efter en mer påkostad modell med fler funktioner? Då bör du vara beredd att betala uppåt 4000 kronor. För det priset kan du få en riktigt bra glassmaskin. Är du på jakt efter en glassmaskin för professionellt bruk? Då kan en kostnad runt 10 000 kronor definitivt bli aktuell.

Vart säljs maskinerna?

Förutom att du vill veta priset vill du förmodligen också veta vart du kan köpa din glassmaskin. De här maskinerna säljs i de flesta elektronikbutiker. Om du vill ha en professionell maskin kan det dock vara bra att vända dig till en mer nischad butik. Börja gärna med att titta på vilka glassmaskiner som klarar sig bäst i test. Därefter kan du välja ut en favoritmodell. När du vet vilken modell du vill ha är det lätt att ta reda på vilka butiker som saluför den.