Test av Bilbarnstolar

Tabellen nedan visar en sammanställning av säkra bilbarnstolar som fått högt betyg i tester. Här ser du vilken typ av bilbarnstol det är, produktuppgifter samt information om var du kan köpa bilbarnstolen.

Ny sammanställning över några av de bästa bilbarnstolarna

Besafe iZi Kid X2
Bilbarnstol från Besafe
 • Bakåtvänd
 • Bilbarnstol
 • Barnets vikt 0-18 kg
 • Barnets längd: 61–105 cm
 • Certifiering & märkning: R129 & Plusgodkänd
 • Stolens vikt 14,3 kg
 • + Enkel & säker montering med ISOfix
  + Högsta användarvänligheten & komfort
  + Möjliggör bakåtvänt åkande länge
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two BESAFE IZI PLUS
Bilbarnstol från Besafe
 • Bakåtvänd
 • Bilbarnstol
 • Barnets vikt 0-25 kg
 • Barnets längd: 61–105 cm
 • Certifiering & märkning: ECE R44 04 & Plusgodkänd
 • Stolens vikt 8 kg
 • + Rymlig stol, möjliggör bakåtvänt åkande länge
  - Stolen behöver mycket utrymme i bilen.
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 CONCORD REVERSO PLUS
Bilbarnstol från Concord
 • Bakåtvänd
 • Bilbarnstol
 • Barnets vikt 0-23 kg
 • Barnet längd: 40-105 cm
 • Certifiering & märkning: R129 & Plusgodkänd
 • Stolens vikt 10,9 kg
 • + Extra lätt & mycket smidig
  + Säker bilbarnstol
  + Iso-fix med röd-grön indikatorer för korrekt montering
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

 

Vi rekommenderar följande bilbarnstolar

1. Besafe iZi Kid X2

Besafe iZi Kid X2 är en av marknadens säkraste bilbarnstol och är godkänd enligt UN R129, i-Size samt det tuffa Plustestet. Bilbarnstolen är en uppdaterad version av tidigare modell iZi Kid X1 i-Size. BeSafe iZi Kid X2 i-Size har ett unikt sidokollisionsskydd genom den nya innovationen Side Impact Protection + (SIP+). Sidokollisionsskyddet gör så att barnet får högsta tänkbara skydd vid en sidokollision. Det extra nackskyddet och internbältet anpassas efter barnet och skyddar genom användningstiden. Bilbarnstolen blev testvinnare i gruppen 1-4 år i 2016 års bilstolstest från ADAC. Den monteras enkelt och säkert med ISOfix samt ger indikationer (visuellt och med ljud) på att stolen är monterad på rätt sätt. Besafe iZi Kid X2 har den högsta användarvänligheten och komforten genom att erbjuda marknadens bästa ligglägen. Lutningen justeras under färd i flera steg. Ventilation i ryggen och smarta funktioner ger ditt barn den högsta komforten under bilfärden. Bilbarnstolen Besafe iZi Kid X2 utsågs till ”Bra val” enligt Folksams bilstolstest 2015 och 2017.

2. Besafe iZi PLUS

Den nya bakåtvända bilbarnstolen Besafe iZi Plus är plustestgodkänd samt passar för barn från 6 månader till ca fem år eller 25 kg. Bilbarnstolen Besafe iZi Plus har i olika tester utsetts till testvinnare. Besafe iZi Plus har en hög säkerhet och bättre sitt/-liggställning samt bättre plats för barnet. Bilbarnstolen passar även för små barn genom den komfortabla sovställningen. Sitsen kan justeras i tre olika lägen. Frontbygeln ger en enklare och mer stabil montering. Sidokrocksskyddet, Side Impact Protection (SIP) skapar ett mycket bra skydd för huvud och mage. Bilbarnstolen Besafe iZi Plus är Plustestgodkänt till 25 kg. Bilbarnstolen kan justeras under färd för att få en riktigt bra komfort. Indikatorer visar att stödbenet sitter rätt monterat och skapar en ökad trygghet. En justerbar frontbygel gör att stolens montering anpassas för att ge extra benutrymme för de lite större barnen. Huvudstödet och bodyhuggern gör att små barn sitter mycket bra i Besafe iZi Plus. Det djupa viloläget hindrar att barnets huvud faller framåt och hjälper till att positionera barnet rätt i stolen.

3. Concord Reverso PLUS

Concord Reverso Plus är en mycket säker bilbarnstol. Den är lätt och har bra funktioner. Med hjälp av bilbarnstolens spädbarnsinlägg kan bilbarnstolen brukas från nyfödd och upp till 5 månader. Annars är stolen lämplig för barn upp till en höjd av 105 cm. Det ingår automatisk installationshjälp, justerbart huvudstöd i höjd, teleskopiskt stödben med enhandsjustering, fotstöd med automatisk justering efter bilens säte och ett innovativt ventilationssystem samt mycket annat. Concord Reverso Plus säte justeras enkelt i höjd och lutning med hjälp av lättåtkomliga hjulskruvar. Det ger en perfekt passform för barnet.


Sammanställning över några av de bästa bilbarnstolarna [2014-02-25]

Cybex Solution x2-fix
Bilbarnstol från Cybex
 • Framåtvänd
 • Bältesstol
 • Barnets vikt 15-36 kg
 • Stolens vikt 7 kg
 • + Hög säkerhet
  + Lätt att hantera
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two Britax Kidfix SICT
Bilbarnstol från Britax
 • Framåtvänd
 • Bältesstol
 • Barnets vikt 15-36 kg
 • Stolens vikt 8 kg
 • + Hög säkerhet
  + Bekväm stol
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 BRITAX KID PLUS SICT
Bilbarnstol från Britax
 • Framåtvänd
 • Bältesstol
 • Barnets vikt 15-36 kg
 • Stolens vikt 7 kg
 • + Smidig stol
  + Lätt att justera inställningar
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Bäst i test – Cybex Solution X2-fix

Vi rekommenderar bilbarnstolen Cybex Solution X2-fix. Du hittar testvinnaren Cybex Solution X2-fix hos Lekmer.se.

Cybex Solution bilbarnstol

Cybex Solution X2-fix är en framåtvänd bältesstol som är till för barn med en vikt på 15-36 kilo. Stolen i sig är ganska lätt och kan enkelt justeras i flera olika rygg- och nacklägen lägen för bästa komfort. Du fäster stolen i din bil med hjälp av en Isofix-anslutning som ger en förbättrad säkerhet och stabilitet. Bilbarnstolen är utrustad med ett speciellt nack- och huvudstöd som hindrar barnets huvud från att falla framåt. Detta är ett patenterat skydd som återkommer på samtliga stolar i Solution-serien. Stolen har också speciella sidokuddar som skyddar barnet vid en kollision från sidan, likt en mindre sidokrockkudde. Skulle det komma fläckar på tyget så kan du dessutom lätt ta av detta och tvätta i maskin.

Stolen har fått strålande resultat i en mängd olika tester och även blivit belönad med en kvalitetsstämpel av den brittiska konsumentorganisationen WHICH, vilket ger ett extra intyg på att stolen ger en hög säkerhet för ditt barn. I videon nedan kan du se mer av stolens olika skyddsanordningar, samt hur du installerar stolen i din bil.


2. Britax Kidfix SICT

Du köper Britax Kidfix SICT hos Lekmer.se.

Britax Kidfix SICT bilbarnstol

Bilbarnstolen Kidfix SICT från Britax är en framåtvänd bilbarnstol anpassad för barn mellan 15-36 kilo. Stolen fästet via bilens Isofix-anslutningar med hjälp av Britax Isofix-system vilket ger en högre säkerhet för ditt barn. Stolen är utrustad med ett speciellt sidokrockskydd, SICT, som innebär att luftfyllda kuddar skyddar barnet vid en eventuell kollision från sidan.

Dess kuddar reducerar kraften av krocken med över 25 procent, vilket betyder att ditt barn hålls skyddad på ett mycket bra sätt. Förutom att stolen är säker så har stolen också fått gott omdöme av de barn som provat stolen som dessutom finns i flera olika färger. Du kan dessutom enkelt ta bort tyget och tvätta detta i maskin vid behov.


3. Britax Kid Plus SICT

Du köper Britax Kid Plus SICT hos Lekmer.se.

Britax Kid Plus SICT bilbarnstol

Ytterligare en stol från Britax som vi kan rekommendera är Kid Plus SICT som likt Kidfix är utrustad med det speciella SICT-krockskyddet som skyddar ditt barn vid sidokollisioner. Dessutom är den något lättare än sin föregångare, vilket gör den enklare att ha med sig. Stolen kan likt många andra bilbarnstolar justeras i rygg och nacke.

Men det som skiljer Kid Plus från många andra stolar är att man även kan justera stolens bredd för att den ska passa ditt barn så bra som möjligt. Jämt emot många likvärda stolar på marknaden så har också Britax Kid Plus ett något lägre pris än sina konkurrenter.


Källor till testet

Råd & Rön
Under hösten 2013 publicerade tidningen Råd & Rön ett stort test av totalt 34 bilbarnstolar av modellerna babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Man betygsatte stolarna utifrån ett flertal olika parametrar där säkerhet och hantering var de två största. Totalt kunde en stol få 100 poäng i testet och den bilbarnstol som gick vinnande ur testet var babyskyddet Baby-Safe plus SHR II med totalt 82 poäng. Dock ska man i detta test vara medveten om att eftersom man testat flera olika modeller av stolar så bör man endast själv göra en jämförelse inom den grupp som man är intresserad av. Så den bilbarnstol som gick vinnande ur testet blev Cybex Solution X2-fix med en poängsumma på 78 poäng och kommentaren ”Bra köp”.
Länk till testet.

NTF Konsument
Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, eller NTF som de också kallas, har på sin hemsida gjort en marknadsöversikt över merparten av de godkända bilbarnstolar som finns på den svenska marknaden idag. Man har här inte gjort något test av stolarna, utan istället sammanställt de olika specifikationer som man anser vara viktiga för en bilbarnstol. En stol som har nästan alla de olika specifikationer som NTF anser vara viktiga är Kidzofix från Axkid som är en stol som kan användas både framåtvänd och bakåtvänd. Stolen är bland annat utrustad med sidokollosionsskydd, samt att den sätts fast i bilen med hjälp av en Isofix-anslutning.
Länk till testet

Expressen
[29-04-2013]
Under våren 2013 publicerade kvällstidningen Expressen ett test där man testat totalt sex bilbarnstolar, varav tre av dessa är bakåtvända bilbarnstolar medan de tre andra är bakåtvända bältesstolar. Testet har genomförts genom att stolarna har använts med flera barn i ett antal olika bilar för att få en uppfattning om hur stolarna fungerar i vardagen. Betygsättningen är inte baserad på några säkerhetstester, utan endast på hur bilägarna och barnen har trivts med stolarna. Den stol som fick bäst betyg med fem av fem möjliga getingar var den bakåtvända stolen Izi Kid ISOFIX från Besafe. Det höga betyget fick den på grund av att den är enkel att installera i bilen, samt att man enkelt kan justera sittläge och axelremshöjd. Den framåtvända bilbarnstol som fick bäst betyg i testet var Britax Kidfix som fick fyra av fem getingar möjliga.
Länk till testet


Fördelar med en bilbarnstol

Ditt barn får en betydligt mer säker bilfärd än om den skulle åka utan bilbarnstol. Det är idag lag i Sverige på att alla barn som färdas i en bil måste sitta i en bilbarnstol. Det här gör en bilbarnstol till ett måste för dig som har barn. När man åker bil så är vet viktigt att alla passagerare sitter säkert för att kunna undvika allvarliga skador vid en eventuell olycka. För den yngre passagerarna är det viktigt att man har en bilbarnstol med hög säkerhet för att barnen ska få en säker biltur. I den här artikeln så har vi sammanställt resultat från flera oberoende tester av bilbarnstolar av olika modeller. Utifrån detta hjälper vi dig att hitta en säker bilbarnstol för ditt barn och era behov.

När man ska välja bilbarnstol så finns det en mängd olika aspekter att titta på. Något som många värdesätter högt är säkerheten i form av en stol som sitter säkert fastspänd i bilen och samtidigt ger en säker resa för ditt barn. Dessutom är det viktigt att du väljer en bilbarnstol som är anpassad till ditt barns ålder och längd. Mer om detta kan du läsa längre ner i artikeln.

Så väljer du en säker bilbarnstol till ditt barn

Att välja rätt bilbarnstol till ditt barn är ett val som är mycket viktigt att göra. Att sätta sitt barns säkerhet först är någonting som många föräldrar väljer och därför så ligger mycket i just säkerhetstänket när man ska välja stol. Alla bilbarnstolar på marknaden har idag genomgått stora tester för att inneha en så stor säkerhet som möjligt. Dessutom blir det allt vanligare att stolarna utrustas med ytterligare skyddsanordningar, såsom mindre krockkuddar som skyddar ditt barn vid eventuella sidokollisioner. En annan sak som många tittar på är hur stolen fästs fast i bilen på ett säkert sätt. En så kallad Isofix-anslutning är någonting som många föräldrar föredrar, men man bär tänka på att detta endast får användas fram till att barnet väger 18 kilo, då anordningen inte är lika säker efter det.

Men utöver alla olika finesser och säkerhetsåtgärder så är det otroligt viktigt att modellen passar ditt barn. Man burkar dela in de olika bilbarnstolarna i tre grupper som ska användas för olika åldersgrupper och dessa grupper är då babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Babyskydd brukar användas fram till att barnet är ca 7-9 månader eller fram tills att barnet väger 13 kilo. Stolen är bakåtvänd och placeras på en speciell anordning som är fast i bilen, så att du enkelt kan bära med dig babyskyddet ur bilen om du skulle vilja det.

Efter det så är det en bakåtvänd bilbarnstol som barnet ska använda fram tills att den är 4 år gammal, men gärna längre än så. Experterna är eniga om att ett barn sitter betydligt mer säkert i en bakåtvänd stol än i en framåtvänd och därför bör barnet använda denna stol tills att den har växt ur den, vilket brukar ske kring 4 års ålder.

Till sist så ska ett barn använda bältesstol när den färdas i bil, fram tills att det är tillräckligt stor för att sitta som en vuxen i bilen. Här brukar inte ålder spela lika stor roll, utan här handlar det mer om att barnet kan sitta med bältet på rätt sätt utan stolen, vilket brukar ske vid en längd på ungefär 135 cm.