Aktivitetsmätare Bäst i test

Utifrån aktuella tester har vi här sammanställt några av de bästa aktivitetsmätarna och aktivitetsarmbanden på marknaden. Vi har också vägt in tillgänglighet i webbutiker. Observera att det kan ha kommit ut nyare utgåvor och uppdaterade modeller.

Sammanställning över några av de bästa aktivitetsmätarna

Polar A360
Aktivitetsarmband från Polar
 • Vikt 34 g
 • Bredd 24 mm
 • Höjd 45 mm
 • Tjocklek 13,5 mm
 • Blutooth
 • Touchskärm
 • Upplyst skärm
 • Vattentät
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two Garmin Vivofit 3
Aktivitetsarmband från Garmin
 • Vikt 24 g
 • Bredd 20 mm
 • Höjd 40 mm
 • Tjocklek 10,0 mm
 • Blutooth
 • Touchskärm
 • Upplyst skärm
 • Vattentät
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 Garmin Vivosmart HR+
Aktivitetsarmband från Garmin
 • Vikt 32 g
 • Bredd 20 mm
 • Höjd 47 mm
 • Tjocklek 15,0 mm
 • Blutooth
 • Touchskärm
 • Upplyst skärm
 • Vattentät
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

Vi rekommenderar följande aktivitetsmätare

1. POLAR A360

Polar A360 är en vattentätt aktivitetsmätare men en mängd olika finesser och funktioner. Till exempel har den pulsmätning via handleden, aktivitetsmätning dygnet runt, där du kan få praktiska råd som hjälper dig att nå dagliga aktivitetsmål. Med Polar A360 får du smart-notiser med vibration som gör dig medveten om när det är dags att ta paus. Löpturer eller promenader där tempo och sträcka mäts utifrån dina armrörelser samt beräknar antal steg och distans. Med Polar A360 kan du beräkna kaloriförbrukning baserat på personliga uppgifter som vikt, längd, ålder och kön. Polar A360 aktivitetsmätare kan även mäta din sovtid och sömnkvalitet. Aktivitetsfunktioner för denna aktivitetsarmband är bland annat aktivitetsmätning för ett dygn, aktivitetsmål, aktiv tid, steg och sträcka, aktivitetssammanfattning, aktivitetseffekt, inaktivitetsvarning, sovtid och sömnkvalitet. Funktioner för träning kan nämnas running program, pulsmätning, HRmax, ZonePointer, Polar fitness test, smart calories, träningseffekt, sportprofiler samt träningshistorik.

2. GARMIN VIVOFIT 3 (ersätter gör GARMIN VIVOFIT 4)

Vattentäta aktivitetsarmbandet Garmin Vivofit 3, mäter sömn automatiskt och har lång batteritid (ca 1 år) samt en tydlig OLED-display. Sportarmbandet håller koll på steg, sömn, distans och kalorier samt visar användarstatistik med tydliga diagram i den appen som följer med på köpet. Garmin Vivofit 3 och 4 registrerar automatiskt den aktivitet som utförs. Till exempel löpning, cykling eller simning. Sömnanalysatorn aktiveras automatiskt. Genom Bluetooth synkar aktivitetsmätaren trådlöst med mobilen. Displayen visar klockan, antal steg, aktiva minuter och sömn. Till handleder med omkrets på 137-195 mm passar storlek regular.

3. GARMIN VIVOSMART HR+

Garmin vívosmart HR+ är en aktivitetsmätare som är utrustad med Elevate™-pulsmätningsteknik som registrerar din puls vid handleden. Med hjälp av funktionen intensiva minuter mäter du intensiteten i träningen om du så tar en joggingtur, spelar fotboll eller tränar på annat sätt. Du kan para ihop den med andra kompatibla Garmin-enheter. Aktivitetsarmbandet mäter aktivitet på gymet eller vandringslederna. Vívosmart HR+ mäter sträcka, tid och tempo för inomhus- och utomhusaktiviteter. Du erhåller en karta över din aktivitet när du springer eller går. Genom GPS får du statistik över sträckor och tempo för din träning/aktivitet. Funktioner som finns i Vivosmart HR+ är till exempel steg, kalorier, inaktivitetsstapel, pulsmätning, smartaviseringar, touchskärm, musikspelarkontroll, gps, app för löpning, intensiva minuter och trådlös anslutning.


Sammanställning [2015-06-24]

1. Fitbit Zip

Fitbit Zip

Fitbit Zip är en smart, liten stegräknare som visar antal steg, distans och förbrukade kalorier. Med ett detaljerat 7-dagarsminne lagras aktiviteter minut för minut. Den är enkel att använda och bära. Den kan bäras i fickan, i linningen eller helt enkelt klämmas fast i din t-shirt eller där det passar bäst. Den går att synka med din Smartphone, iPad eller iPod vilket gör att du har tillgång till dina mål, diagram och framgångar hela tiden. Det ingår ett gratis medlemskap på Fitbit.com där du kan sätta tränings- och viktmål, skapa diagram och utmana vänner. Du kan också välja att logga vilken mat du ätit, din vikt, om du tränat, hur du mår och en mängd andra saker. Den som har ett ännu större intresse kan man även att logga blodtryck, blodsocker och hjärtfrekvens.


2. Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR

Charge HR är ett högpresterande och smidigt armband som är med dig hela tiden. Den ger dig träningsstatistik i realtid och den mäter givetvis steg, distans, kaloriförbrukning, trappor du gått uppför och aktiva minuter. Håll dig uppkopplad hela dagen med Caller ID. När dagen närmar sig sitt slut, följ din sömn och ställa ett tyst, vibrerande larm. Charge HR övervakar dina framsteg dygnet runt genom att trådlöst synkronisera data till din smartphone och dator. Så oavsett var du befinner dig, håll dig motiverad, förbättra din kondition och nå dina mål. Genom att se rundor och mellantider, granska sedan dina träningssammanfattningar i träningskalendern kan du hålla dig på rätt spår.


3. Sony Smartband SWR10

Sony Smartband SWR10

Sony Smartband SWR10 är ett aktivtetsarmband i kategorin wearables med tre LED-lampor, Bluetooth och NFC. Armbandet passar oavsett klädstil och du kan använda det dygnet runt, hela veckan. Det är också vattentätt och du kan ha det på dig oavsett vad du gör. Armbandet går att ansluta till smartphone och kommunicerar via Bluetooth. Sony Smartband SWR10 har många bekväma funktioner. Den registrerar dina aktiviteter och det går att även styra musik via den inbyggda fjärrkontrollen. Den hjälper dig att sätta upp aktivitetsmål och talar om vad det blir för väder imorgon.


Källor till testerna

Råd & Rön

Aktivitetsmätare och sportarmband har testats av Råd & Röns från 2017. Här testades 14 armband från 700 kronor upp till 2 800 kronor. Sportarmbanden är olika vad gäller utförande och funktioner. En del har små enkla displayer och mäter mekaniskt hur du rör dig. En annan grupp har färgskärmar samt GPS-funktion. En tredje grupp använder i stället lysdioder för att visa till exempel hur många steg som tagits.
Länk till testet.

Råd & Rön

Aktivitetsmätarna i Råd & Röns test kan sitta runt handleden, midjan eller fotleden. De kopplas sedan till din smarta mobiltelefon där du kan ta del av resultatet mer utförligt. Förutom att mäta rörelse kan vissa modeller även mäta saker som sömn, puls och distans.
Länk till testet.

Mobil.se
Länk till testet.

Icakuriren.se


Armbandet som får dig i form

Aktivitetsmätaren har blivit det nya trendiga smycket att bära på handleden. Finns också de som man sätter fast i byxlinningen eller tröjan. Egentligen är detta armband bara en mer avancerad stegmätare. Det har dock fått ett enormt genomslag och numera kan det ses på många personers handleder som vill ha en god kontroll och kunskap över hur mycket de rör på sig och aktiverar sin kropp varje dag. Aktivitetsarmband kan registrera både aktivitet samt om du har varit inaktiv. Detta armband fungerar som en varningsklocka för dig som är för stillasittande och långsamt förvandlas till en soffpotatis framför TV:n i den alltför sköna och komfortabla soffan eller favoritfåtöljen.

Fördelar med en aktivitetsmätare

Det finns många fördelar med den populära aktivitetsarmbandet. Denna produkt finns även i olika former och urval av teknologiska funktioner. De mest avancerade aktivitetsmätare som finns kan även registrera hur stor aktivitet du har haft under din sömnperiod, och på så sätt ge information om hur effektiv din vila och sömn egentligen har varit för att åter generera de krafter som du är i behov av varje dag. När du på morgonen inträder i den lätta sömnfasen kan även dessa fungera som en väckarklocka, som talar om för dig att det är hög tid för en stunds positiv aktivitet för din kropp.

Huruvida detta är positivt för alla människor kan förmodligen ifrågasättas. Är du en människa som ofta lider av att lätt bli stressad kan naturligtvis aktivitetsmätaren i vissa fall utgöra en reaktion i form av ökad stress, som inte är positivt. I andra fall kan denna aktivitetsmätare gör så att den som lider av kraftig stress får kontroll över detta och helt plötsligt ser det som en naturlig kontrollant i en mer strukturerad tillvaro. I dessa fall fyller då sportarmbandet en essentiell funktion som bidrar till kontroll av stress och ett bättre välbefinnande för den tidigare så stressade individen.

Så får du ut det mesta av ditt aktivitetsarmband

Att känna till alla funktioner i din aktivitetsmätare är essentiellt för att kunna dra nytta av denna nyttiga tingest fullt ut. Detta har många redan lärt sig, och numera bidrar deras aktivitetsmätare till ett bättre, mer kontrollerat och aktivt liv på ett sätt som kroppen kan anpassa sig till och dra fördelar utav. När det gäller aktivitetsmätare är det första och definitivt viktigaste att välja rätt aktivitetsarmband. Är du en människa som har tröttnat på att stirra dig blind i din moderna mobiltelefon eller surfplatta ska du välja ett aktivitetsarmband med skärm. Om du inte gillar för mycket information på en gång så kan du välja en mätare av mindre modell om du senare kan läsa av i din mobil. Om du exempelvis är i behov av en väckningsfunktion är det viktigt att kontrollera att ditt val av sportarmband har denna funktion. Kort och gott är det valet av aktivitetsmätare som utgör vilken typ av kontroll och funktioner du får ut av detta armband.

När du väl har en aktivitetsmätare som passar just det som du har som mål är det av vikt att du ofta läser av din aktivitetsmätare. Som tidigare beskrivet gör du det i din mobil eller direkt på skärmen på din mätare. Detta gör att du kommer att få en regelbunden kontroll, och får varje dag vid olika tidpunkter redan på om du lever upp till din målsättning. Det kan göra att du blir mer motiverad att öka din aktivitet, eller att du får klara svar på att din aktivitetsplan håller.

Ta ditt aktivitetsarmband på allvar, och sätt upp realistiska och verklighetsförankrade mål. Att bara ta sin aktivitetsmätare med en klackspark fungerar inte. Att exempelvis sätta upp ett mål att du ska vara aktiv 20 timmar om dygnet och gå 50 000 steg varje dag är en utopi. Detta kan då istället leda till att ditt sportarmband saknar funktion och du skapar en dålig grund för din egen motivation att nå dina uppsatta mål. Börja därför med enkla mål och ta dig sakta upp mot att bli en mer aktiv och friskare människa.

Något som är mycket populärt när det talas om aktivitetsmätare är att tävla med andra. Detta kan vara dina arbetskollegor eller bästa vännen. Det kan du göra genom smarta funktioner som gör det möjligt att jämföra tävlingsresultat direkt på skärmen eller i din mobilapp. Möjligheten att skicka utmaningar till dina vänner och kollegor finns också i dessa aktivitetsmätare. När du nu är van vid att använda din aktivitetsmätare varje dag kan det ju vara så att du någon gång har tagit av dig detta armband och sedan glömt det innan du gav dig av till jobbet eller annan plats. Det är inget som du behöver få panik över, då det i de flesta sportarmband eller appar till mätaren går att mata in information manuellt i efterhand. Om du inte känner dig helt ensam och övergiven en dag utan din aktivitetsmätare ska du aldrig glömma att det alltid är en ny dag imorgon och att dina mål alltid kan uppnås även om det försvunnit en dag. Ingen anledning till panik, och heller ingen anledning till fusk när du nu vet att det går att lägga till information manuellt.

Kort och gott om aktivitetsmätaren

Som slutsats kan det noteras att en aktivitetsmätare fyller en positiv funktion för många av dagens inaktiva människor. Det kan dock ifrågasättas om det verkligen ska behöva gå så långt så att det verkligen behövs dessa ting för att människan ska få upp ögonen för att aktivitet i normal form främjar välmående och kroppens funktioner. Ändå är det nog så att om det ger ett resultat till det bättre, som det faktiskt verkar göra, att aktivitetsmätaren verkligen är en enastående uppfinning som förmodligen kommer att revolutionera många människors liv, och förhindra att fler potatisar växer fast i TV-fåtöljerna, och blir till orörliga grönsaker. Tänk till vad du vill att just din aktivitetsmätare ska ha för funktioner så att den passar just dig och dina förutsättningar. Att armbandet är snyggt och trendigt får du på köpet.