Äggkokare

Tillhör du en familj där det äts mycket ägg? Då kan en äggkokare vara en bra investering. Nu när det pratas mycket om miljö och klimatet är detta mer aktuellt än någonsin. Att koka ägg i äggkokare är nämligen betydligt mer energibesparande än att koka dem i kastrull. De allra flesta upplever också att äggen blir bättre tillagade.

Fördelar med att använda äggkokare
Vilka är då fördelarna som gör att det kan vara värt att införskaffa en äggkokare? Det finns gott om fördelar. Att lista alla kan ta lång tid men vi ska titta närmare på några.

  • Enklare att tillaga äggen
  • Hög energibesparing jämfört med att använda kastrull på spisen
  • Äggen spricker sällan i äggkokare
  • Finns i olika storlekar och prisklasser
  • Bra för miljön
  • Alla kan få äggen tillagade på det sätt de önskar

Detta är några av alla fördelar. Som synes är det ganska tungt vägande fördelar. För den familj som äter många ägg på ett år är äggkokaren därför en riktigt bra investering. En klar fördel är att du kan hitta en billig produkt som ändå är bra.

Priset på äggkokare

Vi har redan nämnt att det går att hitta äggkokare som är både billiga och bra. För många låter detta för bra för att vara sant. De flesta av oss är nog vana att bra produkter måste vara dyra. Inom andra produktkategorier är billiga produkter ofta inte tillräckligt bra. Så är det dock inte med äggkokare. Det finns flera exempel på billiga äggkokare som utnämnts till bäst i test i olika tester.

Hur ser då prisbilden ut för den här typen av produkt? Det finns modeller som kostar strax över 100 kronor. Det finns även gott om varianter som kostar mellan 200 och 300 kronor. För den som vill ha en riktigt avancerad äggkokare kan prislappen hamna mellan 500 och 1000 kronor. Dyrare än så är dock sällan en äggkokare. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte alls behöver betala så mycket för att få en bra modell. Vilken variant du ska välja beror på en rad saker. Du behöver fundera på hur många ägg du vill kunna koka samtidigt. Det finns modeller med plats för många ägg. Andra varianter har bara plats för några ägg. Om ni är en stor familj kan det vara en fördel att välja en modell med gott om plats.

Så väljer du rätt modell

När du börjar leta efter en äggkokare kommer du se att det finns många alternativ. Skillnaderna mellan olika modeller kan tyckas små. De kan dock vara viktiga. Vi ska här gå igenom vad du bör fokusera på i ditt val. Olika saker är naturligtvis olika viktiga för olika personer. De här sakerna är sådant som generellt kan vara bra att titta på.

Produktens kapacitet

Hur många ägg kan kokas samtidigt? Vissa modeller har plats för kokning av sju ägg samtidigt. Det finns också modeller med ännu mer plats. Mindre äggkokare har vanligtvis plats för 1-5 ägg.

Automatisk avstängning

Har äggkokaren en funktion som gör att den stängs av automatiskt? Det är en väldigt praktisk funktion att ha. Om maskinen är utrustad med denna funktion kan du fokusera på annat. Du behöver då inte ha full koll på äggkokaren. Även om du skulle glömma bort tiden kommer äggen bli perfekta.

Inställbar hårdhetsgrad

Har maskinen inställbar hårdhetsgrad? Blir äggen perfekt tillagade oavsett vilken hårdhetsgrad du väljer? Med rätt äggkokare ska du kunna välja om du vill ha ägget löskokt, medelkokt eller hårdkokt. Det är viktigt att du blir nöjd med resultatet för alla varianter.

Risk för brännskador

Det här är naturligtvis inte något att eftersträva. Däremot är det viktigt att veta att vissa maskiner blir väldigt varma efter användning. På vissa äggkokare måste maskinen få svalna innan du lyfter hättan. Du riskerar annars att bränna dig på ångan. Detta är bra att kontrollera innan du köper en äggkokare. En fördel är naturligtvis om du kan välja en variant utan dessa problem.

Pris

Priset kanske inte är den viktigaste faktorn för dig. Naturligtvis ska du dock inte betala mer än nödvändigt. Jämför gärna vilka produkter som klarar sig bäst i test. Du kommer sannolikt se att många av dem faktiskt är ganska billiga. Välj hellre billiga men bra produkter. Det finns ingen nytta i att välja en av de dyrare modellerna i hopp om bra funktioner. Låt därför inte priset bli den enskilt avgörande faktorn. Ta istället en ordentlig titt på olika tester samt vad de olika produkterna kan erbjuda. Välj därefter en av de produkter som klarar sig bra i test.

Äggkokarens utseende

Det första du tänker på när du ska välja äggkokare kanske inte är utseendet. Glöm dock inte att du har möjlighet att välja en modell som smälter in bra i köket. Äggkokarna kan se ut på olika sätt. Det finns modeller i borstat rostfritt stål. Dessa passar in bra i många av dagens moderna kök. Många gillar också den rostfria looken. Det finns också varianter i vitt eller svart. Vissa av dem har detaljer och inslag av andra färger. Vissa äggkokare har ett genomskinligt lock. Dessa är kanske inte lika snygga som vissa andra modeller. Däremot erbjuder de möjlighet att titta på äggen under tillagning. På så sätt kan du hålla koll så att de inte spricker.

Även om utseendet troligtvis inte är den viktigaste faktorn kan den ha betydelse. Försök hitta en produkt som passar in både utseendemässigt och funktionsmässigt. Det finns så många alternativ på marknaden att du bör kunna hitta en lämplig variant. Eftersom äggkokarna generellt inte är så dyra kan du byta ut maskinen efter något år. På så sätt kan du se till att du har en kokare som passar in stilmässigt även om du renoverar köket.

Med en äggkokare kan du bli en riktig miljövän. Du sparar energi vid varje kokning och det går heller inte åt lika mycket vatten. Samtidigt kan du med stor sannolikhet få godare ägg. Att lyckas med tillagning av ägg är inte helt enkelt. Med den här maskinen i din ägo kan dock hela familjen njuta av goda ägg till frukost.