Test av Eltandborstar

Tabellen visar respektive eltandborstes betyg, vilka fördelar och nackdelar som finns hos produkten, vilka olika specifikationer som gäller för modellen samt olika finesser som modellen erbjuder.

Sammanställning över några av de bästa eltandborstarna

Philips DiamondClean HX9372/04
Eltandborste från Philips
 • Rengöring Sonisk
 • Borstfrekvens 62 000 tag/min
 • 2-minuterstimer
 • Laddning Håller i tre veckor
 • Finesser Den har 5 olika lägen för olika typer av borstning
 • + Lång drifttid
  + Mycket bra rengöring
  + Ger synbart vitare tänder
  - Dyr
+ Bra grillresultat
+ Inbyggda aromlådor
+ Bra pris
looks_two Oral-B Pro Care 600
Eltandborste från Oral-B
 • Rengöring Oscillerar & pulserar
 • Borstfrekvens Pulserar 20 000 ggr/min & roterar 8 800 ggr/min
 • 2-minuterstimer
 • Laddning 30 min borstning
 • Finesser Timer för byte av borstzon, laddningsindikatior & trycksensor
 • + Mycket bra rengöring
  + Bra grepp
  + Trycksensor
+ Bra grillresultat
+ Stabil
- Ömtåliga bromsklaffar
- Dyr
looks_3 Oral-B Vitality
Eltandborste från Oral-B
 • Rengöring Oscillerar & pulserar
 • Borstfrekvens 7 600 tag/min
 • 2-minuterstimer
 • Laddning 50 min borstning
 • Finesser 2-minuterstimer
 • + Lågt pris
  + Hög hållbarhet
+ Stabil
+ Användarvänlig
- Svårt att justera hjullåsen

1. Bäst i test – Philips DiamondClean HX9372/04

Du köper Philips DiamondClean HX9372/04 hos Tretti.se.

Eltandborste från Philips

Som etta kommer eltandborsten Philips DiamondClean HX9372/04 som har en stilren design och fem borstlägen. Laddningen sker genom induktion i tandborstglas eller i det medföljande reseetuiet via usb-kabel. Eltandborsten från Philips använder sig av Sonicare-teknologin och inspireras av tandvården. Den unika Sonicare-teknologin gör att man även kommer åt mellan tänderna och in under tandköttskanten. Detta görs genom att svepande högfrekventa rörelser pressar vattnet och tandkräm mellan tänderna. Du får genom det här en skonsam och effektiv rengöring på en och samma gång. Eltandborsten ger synbart vitare tänder på en vecka samt har en laddning som håller i upp till 3 veckor. Laddningen sker genom induktionsladdning i ett exklusivt glas. Tvåminuterstimern är praktisk när det gäller att följa den rekommenderade borstningstiden enligt tandvårdspersonal.

2. Oral-B Professional Care 600

Du köper Oral-B Professional Care 600 hos Tretti.se..

Som tvåa kommer eltandborsten Oral-B Professional Care 600 arbetar med en trippelverkande djuprengöringsteknologi som avlägsnar upp till 100% mer plack än en vanlig manuell tandborste. Tandborsten har också en visuell trycksensor som påminner dig om att inte trycka för hårt med borsten mot tandköttet. Oral-B Professional Care 600 gör 20 000 pulseringar och 8 800 svep per minut vilket ger en överlägsen plackborttagning jämfört med en vanlig manuell tandborste. Borsten är också utrustad med en två-minuter-timer med 30-sekunders intervaller som säger till när det är dags att byta sida så att du låter alla dina tänder få en omgång av borsten. Tandborsten är kompatibel med alla märkets borsthuvuden på marknaden (utom Sonic) vilket gör att du lätt kan få tag på nya borsthuvuden. I Oral-B´s egen instruktionsvideo här nedanför så får du veta mer om Oral-B´s eltandborstar och tekniken som används för dessa. Oral-B Professional Care 600 har trippelverkande djuprengöringsteknologi och avlägsnar upp till 100% mer plack än en vanlig manuell tandborste.


3. Oral-B Vitality Precision Clean

Du köper Oral-B Vitality Precision Clean hos CDON.se.

Oral-B Vitality Precision Clean eltandborste

Denna modell av eltandborste från tandvårdsjätten Oral-B är med sitt speciella borsthuvud utformad för att forma sig efter varje enskild tand och på så sätt komma åt att rengöra hela din mun på ett mycket effektivt sätt. Dessutom gör den detta till ett mycket lägre pris än övriga tandborstar i detta test. Med sin inbyggda 2-minuters-timer så kan du enkelt hålla koll på när du har borstat dina tänder tillräckligt länge. Tandborsten vibrerar då lätt till för att meddela dig att du har borstat färdigt. När det är dags att byta ut ditt borsthuvud så kan du välja mellan nästan alla borsthuvuden ifrån märkets sortiment. För ett mycket förmånligt pris så får du här en eltandborste som klarar av att hålla din munhygien på en betydligt bättre nivå än med en vanlig tandborste.


Källor till testet

VLT.se
Eltandborsten Sonicare DiamondClean från Philips blev här bäst i test.
Länk till testet

Råd & Rön
Råd & Rön testade under våren 2014 sex batteridrivna eltandborstar från marknadsledarna Philips och Oral-B. Det var en enklare variant från vardera företag och en mer avancerad och en variant mellanvariant. Bäst i test var Oral-B TriZone 1000 för cirka 500 kronor. Denna tandborste har gått ur sortimentet. Testets billigaste tandborste, Oral-B Vitality, som kan kosta så lite som 195 kronor utnämndes till Bra köp.

Icakuriren
Under våren 2013 publicerade Icakuriren ett test av åtta eltandborstar. Testet utfördes av APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB, som kontrollerade och jämförde drifttid och kvalitet på stråna, samt en grupp konsumentreportrar som testat och utvärderat samtliga modeller. Utifrån de för- och nackdelar som man kom fram till så betygsattes varje eltandborste på en skala från ett till fem. Den eltandborste som fick högst betyg i testet var Oral-B TriZone 1000 som med endast positiva omdömen fick fyra av fem möjliga poäng. Dock har denna eltandborste utgått ur sortimentet. Även Dentally Wiz tandborste fick höga poäng i testet, men fick avdrag på grund av att den borstar något långsamt. En annan eltandborste som fick bra betyg var Oral-B TriZone 3000 som på många punkter påminner om testvinnaren.
Länk till testet.


Fördelar med en eltandborste

Jämfört med en vanlig tandborste tar eltandborsten bort plack väldigt effektivt. Placken skapar bakterier som kan infektera ditt tandkött, vilket i många fall gör att det börjar blöda. Att använda en eltandborste rekommenderas av tandläkare och kan främja din tandhälsa på ett flertal olika sätt. Främst så får du en bättre borstning med en eltandborste än vad du får med en manuell tandborste.

Så borstar du dina tänder med en eltandborste

Att hålla munhygienen innebär för de flesta att borsta tänderna morgon och kväll, men ibland kan det krävas en större insats än den vanliga tandborsten. Med hjälp av en eltandborste förenklar du din tandborstning och får en skonsammare och noggrannare borstning av dina tänder. Men hur vet man vilken eltandborste man ska köpa? I den här artikeln har vi sammanställt resultaten från flera oberoende tester och kommit fram till vilken borste på marknaden som är bäst. När man ska köpa en ny eltandborste så finns det massor av borstar att välja mellan på marknaden, så det som avgör är ju främst hur mycket man vill betala samt vilka funktioner som man tycker är viktigast. Prioriterar man en tyst borste framför den billigare eller är det den som har längre drifttid som är mest intressant? Dessutom kan det underlätta om man köper en modell där det är enkelt att få tag på nya borstar när dessa behöver bytas ut.

När du borstar tänderna med en vanlig manuell tandborste så gäller det att borsta med ett någorlunda tryck för att verkligen få bort de bakterier som sitter på djupet. När du istället använder en eltandborste så ska du tänka lite annorlunda och istället föra tandborsten med mjuka rörelser över tänderna. Det är viktigt att du inte gnuggar eltandborsten fram och tillbaka, utan istället låter den jobba automatiskt. Med sina roterande och ibland pulserande rörelser så får du ett bättre resultat än vad du skulle få om du själv gnuggade borsten fram och tillbaka. När du använder en eltandborste så får du även bäst resultat om du fokuserar på att borste en tand i taget. Låt därför tandborsten jobba runt hela tanden och förflytta den sedan vidare till nästa.

Någonting som alla tandläkare rekommenderar är att man lägger minst två minuter på att borsta sina tänder varje morgon och kväll. För att hinna med att rengöra samtliga tänder så kan man jobba sig fram enligt flera olika upplägg, till exempel genom att borsta en minut uppe och en minut nere. Ett annat bra sätt kan vara att dela in munnen i fyra sektioner och borsta varje i 30 sekunder. Dessutom är det viktigt att du använder en lagom stor mängd med tandkräm och du kan mer än gärna dela upp denna mängd i två mindre och då fylla på borsten med mer tandkräm efter halva borstningen. Om du vill komplettera din munhygien så finns det en mängd med olika produkter om du kan välja mellan för detta. Några exempel på detta är tandtråd, tungskrapa, munskölj eller en mellanrumstandborste.